Tudomány az élet nagy kérdései

Meddig élhet maximum egy ember?

Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images
Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images

Napjainkban az emberek tovább élnek, mint valaha, a vagyonosabb országokban a várható élettartam nagyjából megduplázódott az elmúlt 150 évben. Míg az 1990-es években a 100 ezret sem érte el a 100. életévüket betöltők száma globálisan, a számítások szerint 2100-ban már 25 millióan lehetnek azok, akik megérik ezt a kort. Az IFLScience arra kereste a választ, mi lehet az a maximális kor, ameddig élhetünk?

A tudománynak köszönhetően mára tudjuk, hogy az életkor sokszor nincs összhangban a biológiai korral. Ez utóbbi rengeteg tényezőtől függ: a természet, a neveltetés, a gének és egyéb tényezők is befolyásolhatják ezt, például a terhesség is. Bár azt gondolhatnánk, hogy az ételhez való hozzáférés jót tesz az egészségünknek, a nyugati világban sok egészségügyi problémát okoz a túltápláltság.

Ezzel szemben a keletebbre sűrűn tapasztalt, kalóriakorlátozott diéták meghosszabbíthatják az élettartamot.

Az öregedés kulcsfontosságú része a transzláció, vagyis az a folyamat, amelynek során a sejtek új fehérjéket építenek fel, valamint osztódnak. A folyamat azonban energiaigényes és korlátozott: egy idő után ugyanis a sejt elöregszik, és nem tud tovább osztódni. Annak megállapítása tehát, hogy az emberi test mennyi időre van kódolva, nem egyszerű.

Tudományos tippek

Az 1920-as években közzétett kutatások még arról írtak, hogy 105 évnél tovább lehetetlen élni, azóta pedig nem is bocsátkoznak becslésekbe a kutatók, ugyanis a korábbi predikciókat rendre meghaladták. Van azonban egy adat, ami a lap és a kutatók szerint is régóta változatlan: a valaha volt legidősebb ember, Jeanne Calment 1997-es halálakor 122 éves és 164 napos volt.

Richard Faragher, a Brightoni Egyetem biogerontológiai professzora szerint nem ez az egyetlen ok, hogy a legszélesebb körben elfogadott életkori határ 120 év körül van, ugyanis a szervek romlása, és leállása is erre a korra tehető.

A matematikai modellek szintén hasonló határpontot jósolnak.

Egy 2016-os tanulmány például demográfiai adatok felhasználásával arra a következtetésre jutott, hogy az emberek maximális élettartama körülbelül 125 év, és a legtöbb hasonló kutatás is ezt támasztja alá. Vannak azonban ennél optimistább becslések is, amelyek szerint akár a 150 évet, vagy a korlátlan élettartamot is elérhetjük, ezek azonban igen megosztóak, és viszonylag kevés is van belőlük.

Kapcsolódó
Tényleg életünk végéig nő az orrunk és a fülünk?
Az orrunk és a fülünk sokkal nagyobbnak tűnik idős korunkra, a növekedés azonban nem teljesen igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik