Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg életünk végéig nő az orrunk és a fülünk?

Halfpoint / Getty Images
Halfpoint / Getty Images

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a fülünk és az orrunk az egyetlen testrészeink, amelyek életünk végéig nőnek. De vajon igaz-e ez a legenda – erre kereste a választ az IFLScience.

Kezdjük a hallószervünkkel. Egy 1995-ös tanulmány megállapította, hogy 30 éves korunk felett a fülünk évente körülbelül 0,22 milliméterrel nő. Egy későbbi, 1997-es kutatás ezt megerősítette, és egészen odáig ment, hogy jelezte:

az emberek életkorát elég pontosan meg lehet becsülni a fülkörfogat alapján.

Hasonló adatokat látni, ha az orr növekedése után keresgélünk. Egy 2002-es tanulmány, amely 2500 közép-európai, frissen született és 97 év közötti egyén adatait használta fel, még növekedési diagramot is összeállított, amelyben lekövethető, hogy mekkora az átlagos orrméret az egyes korszakokban. A Milánói Egyetem kutatóinak 2011-es tanulmánya szerint 65 és 80 éves kor között körülbelül 15 százalékkal nagyobb az orrunk, mint amikor 18-30 évesek voltunk.

Az igazság relatív

A növekedés azt jelenti az orr és a fül esetében, hogy testünkkel párhuzamosan nőnek, és nagyjából 20 éves korunkra elérik a végleges méretet. Ali Sajjadian plasztikai sebész szerint azonban az orr bőre az életkorral veszít erejéből, melynek következtében megnyúlik és leereszkedik.

Az orr bőrén belüli mirigyek szintén megnagyobbodhatnak, ami szélesebb orrot eredményezhet.

Ugyanez igaz a fülünkre is. Mivel a külső szerv szerkezetének nagy részét alkotó porc az idő előrehaladtával lebomlik, már nem tud olyan támaszt nyújtani bőrünknek, mint korábban. Ennek következtében úgy tűnhet, hogy a fülünk tovább növekszik, de ami valójában történik, az inkább alakváltozás, mintsem méretbeli növekedés.

A helyzetünkön az sem segít, hogy egyéb, életkorral összefüggő változások is megjelennek, például a lazább állkapocsvonal vagy vékonyabb ajkak, ami az arcunk terebélyesedéseként látható. Felmerül persze a kérdés, hogy lehet-e valamit tenni ez ellen. Sajnos azonban jelenleg a plasztikai műtéteken túl nincs megoldás a gravitáció elleni harcra.

Kapcsolódó
Tényleg más az idős emberek testszaga?
Szag alapján meg tudjuk különböztetni, ki az idős és ki a fiatal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik