Tudomány

Felgyorsítja az agy öregedését a szegénység

GSO Images / Getty Images
GSO Images / Getty Images

Gyorsabban öregedhet a szegénységben élők agya egy új tanulmány szerint – írja a ScienceAlert. A kutatás eredményei kapcsolatot mutatnak a fehérállomány csökkenése, valamint a háztartás alacsony bevétele között.

A fehérállomány az agy azon része, amely főleg az idegsejtek nyúlványaiból, az úgynevezett axonokból áll, amelyek az agy kommunikációs csatornáiként működnek. Ahogy az emberek idősödnek, fehérállományuk egyre csökken, ezt a folyamatot gyorsíthatja fel a rossz anyagi helyzet.

A hátrányos szociális körülményeket régóta hozzák kapcsolatba az egészség és a mentális képességek korai hanyatlásával, az új tanulmányban a szakértők arra próbáltak rájönni, hogy pontosan miért is van ez. A kutatás során 751 felnőtt agyát vizsgálták meg, ebből pedig világosan látszott, hogy a szegényebbek idegrendszerében több jele van a fehérállomány leépülésének.

Ráadásul a tehetősebb háztartásokban élők kognitív képességei még akkor is jobbnak bizonyultak a hátrányos helyzetűekénél, ha a fehérállományuk már igencsak megfogyatkozott. Ennek a hátterében számos ok megbújhat, kezdve azzal, hogy a gazdagabbak jobb egészégügyi ellátásban részesülhetnek, jobb minőségű élelmiszereket fogyaszthatnak, ráadásul kevésbé kitettek az olyan mentális problémáknak is, mint a depresszió.

Kapcsolódó
Demenciát okozhat az elhízás
A túlsúlyos felnőttek agyában hasonló folyamatok zajlanak le, mint az Alzheimer-kóros betegeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik