Tudomány

Gyorsítja az öregedést a várandósság

SanyaSM / Getty Images
SanyaSM / Getty Images

Felgyorsítja a biológiai öregedést a várandósság egy új tanulmány szerint – írja a The Guardian. A tudósok több mint 1700 ember DNS-mintáit vizsgálták meg, hogy felállítsák elméletüket.

A kutatás eredményeiből az derült ki, hogy minden terhesség körülbelül 2-3 hónapot adott hozzá a biológiai öregedéshez, de ez a szám akár nagyobb is lehetett azoknál, akik hat éven belül többször is teherbe estek.

Calen Ryan, a tanulmány főszerzője elmondta, vizsgálataik arra utalnak, hogy a várandósság felgyorsítja a biológiai öregedést, és ez a hatás a fiatal, termékeny nőknél is megfigyelhető. Hozzátette viszont, hogy még rengeteg dolgot nem értenek teljesen a terhesség és az öregedés közötti kapcsolatról, ezért további kutatásokra van szükségük.

Ryan szerint a biológiai öregedést gyorsító hatás különösen megterhelő lehet a serdülőkorú kismamák számára, akinek a szervezete még fejlőésben van. Azt viszont egyelőre nem tudják, hogy ezeknél a kismamáknál az életük későbbi szakaszában jelentkezik-e majd emiatt bármilyen egészségügyi probléma.

Kapcsolódó
Rájöhettek, mi okozza a reggeli rosszullétet
A terhességek során igen gyakran, tízből hét nőnél jelentkezik reggeli rosszullét valamelyik szakaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik