Tudomány zöldövezet

Így néz ki egy fióka a tojáson belül

JIT / Getty Images
JIT / Getty Images

CT-vizsgálattal mutatták meg, hogy néz ki egy keselyűtojás belsejében a kikelésre váró fióka. A hamarosan világra jövő állat egy rendkívül ritka kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus) – írja a New Scientist.

A kaliforniai kondorok súlyosan veszélyeztetettek, egyszer már majdnem kihaltak, jelenleg körülbelül 560 példányuk él. Éppen ezért a természetvédő szervezetek minden tojást gondos megfigyelés alatt tartanak, hogy biztosítsák az embrió megfelelő fejlődését. Az állatorvosok az egyik tojásnál arra utaló jeleket vettek észre, hogy a fióka nem megfelelő pozícióban van, ami gátolhatja a sikeres kikelést, ezért vetették alá CT-vizsgálatnak.

A lenyűgöző felvételeken tisztán lehet látni a fióka csontvázát és a tojásban lévő légbuborékokat is, segítségével pedig megállapították, hogy az állat teljesen egészséges, semmi probléma nincs vele.

San Diego Zoo

A fióka nem sokkal később elő is bújt tojásából, és az Emaay nevet kapta, ami a kaliforniai Kumeyaay őslakosok nyelvén eget jelent. A jövevény nemét egyelőre nem tudták meghatározni.

Kapcsolódó
Videón, ahogy világra jön az első gólyatojás Iváncsán
Webkamera rögzítette a védett madár születésének első fázisát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik