Tudomány zöldövezet

Videó: egy csapat kardszárnyú delfin végzett egy bálnával

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

Videóra vették, amint kardszárnyú delfinek végeznek egy bálnával Kalifornia közelében. Az eset azért is különleges, mert látszólag több csorda működött együtt, hogy elejthessék a zsákmányt – írja a The Sacramento Bee.

A felvételen azt látható, amint két kardszárnyú delfin – akik egy-egy 30 egyedből álló csordát vezetnek – kezd körözni egy körülbelül 6 méter hosszú csukabálna körül április 2-án. A közelben mindeközben 12 különböző csorda kardszárnyú delfinei várakoztak.

A csukabálna végül 50 perc menekülés után kifáradt és megfulladt, a ragadozók ezután pedig 5 és fél órán keresztül lakmároztak belőle.

Colleen Talty kutatóbiológus elárulta, az eset különleges, ugyanis nagyon ritkán fordul elő, hogy kardszárnyú delfinek csukabálnákra vadásznak, 1991 óta mindössze hat ilyen esetről tudunk.

A szakértő szerint a kardszárnyú delfinek – akik között hat borjú is volt – a préda elejtését ugrálással és farokcsapkodással meg is ünnepelték.

Talty emellett úgy véli, nemcsak a vadászat számított ritkaságnak, hanem az is, hogy milyen sok egyed gyűlt össze egy helyen. Mint mondta, ezek az állatok általában kis csoportokban élnek, ezért hatéves pályafutása alatt ő is csak most látott negyedszerre 20-nál több kardszárnyú delfint egy helyen.

Kapcsolódó
Közel 20 cápát ölt meg egy nap alatt ez a két állat
Ezúttal 17 cápát öltek meg egy nap leforgása alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik