Tudomány

Mindössze 7 országban mondható jónak a levegő

hirun / Getty Images
hirun / Getty Images

Világszerte mindössze hét ország teljesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségre vonatkozó irányelveit 2023-ban, derül ki a svájci levegőminőséget mérő szervezet, az IQAir új jelentéséből.

Az Interesting Engineering szerint a dokumentum több mint 30 ezer megfigyelőállomás adatait elemezte világszerte, melyek szerint csupán Ausztrália, Észtország, Finnország, Grenada, Izland, Mauritius és Új-Zéland felelt meg a WHO-szabványnak a PM2.5 finom részecskékre – a súlyos egészségügyi problémákkal és halálozással összefüggésbe hozott mikroszkopikus részecskékre – vonatkozóan.

A helyzet Nyugat-Európában sem rózsás, azonban keletebbre menve egyre rosszabb a helyzet. Egyes német vagy francia nagyvárosokban például fele ennyi a szálló por koncentrációja, mint Dunaújvárosban, Szegeden vagy Győrben, amelyek a legrosszabb értékeket produkálták Magyarországon. Hazánk így a 87. a negatív sorrendben.

A legrosszabb eredmény nem meglepő módon a dél-ázsiai országokban tapasztalható, Banglades, Pakisztán és India nagyvárosai például rendre az ajánlott érték tízszeresét hozzák.

A WHO becslései szerint a levegőszennyezés évente nagyjából 6,7 millió korai halálesethez járul hozzá. Frank Hammes, az IQAir vezérigazgatója jelezte, a levegőminőségre vonatkozó adatok hiánya számos országban késlelteti a határozott fellépést, és állandósítja a szükségtelen emberi szenvedést.

Kapcsolódó
Ha rossz a levegő, több lehet az öngyilkosság
Kínában az utóbbi években sikerült javítani a levegő minőségén, ezáltal csökkent az öngyilkosságok száma is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik