Tudomány

Ha rossz a levegő, több lehet az öngyilkosság

Frans Lemmens / Getty Images
Frans Lemmens / Getty Images

A világ nagyvárosaiban komoly problémát jelent a légszennyezettség, a belvárosban élők számos helyen éveket veszíthetnek az életükből emiatt. Egy friss kínai kutatás azonban rámutatott, hogy a levegőminőség romlásával az öngyilkosságok aránya is nő – írja a Science Alert.

A világszerte elkövetett öngyilkosságok nagyjából 16 százaléka Kínában történik, bár az országban az elmúlt években jelentősen csökkent ez az arány. Ennek több potenciális oka is lehet, a növekvő jövedelmektől kezdve a kulturális változásokig sok minden, egy közgazdász csoport új tanulmánya azonban összefüggést talált a levegőminőség és az öngyilkosságok aránya között.

Különböző szabályozások által a kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CCDC) adatai szerint 2010 és 2021 között az éves öngyilkossági rátát 100 ezer főre vetítve sikerült 10,88-ról 5,25-re csökkenteni, ami jelentős teljesítmény.

A Nature Sustainability lapban közzétett munka szerint az inverziónak nevezett meteorológiai jelenségnek komoly hatása lehet a légszennyezettségre, megyei szinten körülbelül 1 százalékkal növelheti a levegőben lévő, PM2.5 néven ismert finom szálló por átlagos koncentrációját. Ezek az apró részecskék eljuthatnak az ember agyába, ahol 24 óra alatt képesek megváltoztatni az agy kémiáját, ami hosszú távon rosszabb mentális egészséghez, és esetlegesen rosszabb érzelmi önkontrollhoz vezethet.

Peng Zhang, a Hongkongi Kínai Egyetem közgazdásza és munkatársai szerint az inverziót követő egy héten belül egyértelműen és hirtelen megnőtt az öngyilkosságok aránya, de a hatás nem tartott tovább hét napnál.

Kínában az öngyilkossági ráták csökkenési tendenciájának nagyjából 10 százalékát a levegőszennyezés csökkentésének tulajdonítják a szakértők. A kutatók becslése szerint ez azt jelenti, hogy nagyjából 46 ezer öngyilkosságot sikerült megakadályozni 2013 és 2017 között a levegő megtisztítására tett erőfeszítések révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik