Tudomány

38 millió éves rovarokat őriz ez a borostyán

Aleš Buček (OIST/The Czech Academy of Sciences) / CC BY
Aleš Buček (OIST/The Czech Academy of Sciences) / CC BY

Egy új tanulmány alapján 38 millió éve elpusztult termeszek párzását őrzi egy ritka borostyán – írja a Live Science. A megkövesedett gyantában az Electrotermes affinis faj két egyede látható, a fosszília azt mutatja, hogy ezek a kihalt rovarok a mai termeszekhez hasonlóan szaporodtak.

Aleš Buček, a Cseh Tudományos Akadémia munkatársa egy online kövületboltban lett figyelmes a leletre, és azonnal felismerte jelentőségét.

A termeszfosszíliák nagyon gyakoriak, de ez a darab egyedülálló, mert egy párt tartalmaz

– nyilatkozta a szakértő, hozzátéve: több száz termeszkövületet látott már, de olyat még nem, amelyben egy pár van.

A lelet egy, az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádban található bányából származik. A kutatók röntgen-mikrotomográfiás módszerrel vizsgálták meg a borostyánt, így azonosítva, hogy abban egy hím és egy nőstény egyed őrződött meg.

A két termesz egymás mellett konzerválódott, a nőstény szája a hím potrohának csúcsához ért. A szoros érintkezés része a mai termeszek párzási viselkedésének, célja, hogy a rovarok együtt maradjanak, miközben fészkelőhelyet keresnek. A modern termeszek azonban egyenes vonalban futnak, így a megkövesedett pár egymás melletti elhelyezkedése szokatlan.

Hogy kiderítsék, a furcsa pozíció a gyantába ragadás eredménye-e, a kutatók élő példányokkal próbálták rekonstruálni a helyzetet. A csapat az Okinavai Tudományos és Műszaki Intézetben, Japánban invazívnak számító termeszekkel kísérletezett, néhány esetben pedig a páros valóban egymás mellé került. Ez alapján feltételezhető, hogy eredetileg az ősi termeszek is egy vonalban kapaszkodtak össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik