Tudomány zöldövezet

Felborítottuk a bolygó vízkörforgását

Steven Puetzer / Getty Images
Steven Puetzer / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján kezd felborulni az édesvíz körforgása az emberi tevékenység következtében – írja az IFLScience. A szakértők az iparosodás előtti időszak (1661-1860) és az iparkorszak (1861-2005) viszonyait vizsgálták, a kutatók szerint ez az első alkalom, amikor a globális vízkörforgás változását egy kiindulási helyzethez képest ilyen hosszú időskálán elemezték.

A felmérést hidrológiai modellek adatainak felhasználásával végezték el, az információkból kiszámolták a folyók, patakok vízhozamát és a talajnedvességet a világ különböző területein. Ez a két elem jelezheti az édesvíz körforgásában bekövetkezett átalakulásokat, illetve az azokat kiváltó tényezőket.

Az eredményekből kiderült, hogy az emberi tevékenység a körforgást jóval az iparosodás előtti stabil állapot fölé emelte, a szélsőségesen száraz vagy nedves állapotok pedig gyakoribbá váltak.

Arra jutottunk, hogy a kivételes körülmények most sokkal gyakoribbak és elterjedtebbek, mint korábban, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az emberi tevékenység hogyan változtatta meg a globális édesvízkörforgás állapotát

– mondta Vili Virkki, az Aalto Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A folyamatban az ember okozta globális felmelegedés mellett az erdőirtások és a gátépítések is szerepet játszottak. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a nagyüzemi öntözés is hozzájárult a változásokhoz.

A szakértők számos földrajzi különbséget észleltek, sok trópusi és szubtrópusi régióban például a vízhozam és a talaj esetében is száradást figyeltek meg, míg a mérsékeltebb éghajlatú területeken az extrém módon nedves körülmények váltak gyakoribbá. A csapat úgy véli, hogy a körforgás átalakulásai átlépik a rendszer stabilitásának határait.

Az édesvízkörforgás számos fontos ökológiai és éghajlati folyamat része, így változása aggasztó. A kutatók abban bíznak, hogy az új eredmények hozzájárulhatnak a hatékonyabb döntéshozatalhoz.

Kapcsolódó
Hónapokon belül kiszáradhat Mexikóváros
Több tényező együttesen okoz súlyos vízhiányt Mexikóvárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik