Tudomány zöldövezet

Hónapokon belül kiszáradhat Mexikóváros

John Coletti / Getty Images
John Coletti / Getty Images

Súlyos vízhiánnyal néz szembe Mexikóváros, amelynek nagy része hónapokon belül kiszáradhat – írja a Live Science. A metropoliszi régióval együtt mintegy 22 millió főnek otthont adó várost 2024 eleje óta sújtja aszály, a vízzel való takarékoskodás érdekében a hatóságok egyes területeken már korlátozták a vízhez való hozzáférést.

Több tényező, így a csökkenő csapadékmennyiség, a megnövekedett hőmérséklet, a szivárgó infrastruktúra és a városi terjeszkedés együttesen sodorják veszélybe a vízellátást.

Egyes szakértők szerint a szabadon hozzáférhető vízszolgáltatás teljes összeomlása már csak néhány hónapnyira lehet.

„Kétszer olyan gyorsan nyerjük ki a vizet, mint ahogy a víztartó réteg újratermelődik. Ez károkat okoz az infrastruktúrában, hatással van a vízrendszerre és talajsüllyedést okoz” – emelte ki Jorge Alberto Arriaga, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem munkatársa.

Mexikóváros vízkészletének nagyjából 60 százaléka egy föld alatti tározóból származik, a maradék pedig a városon kívülről érkezik. A víztartó réteget azonban túlhasználták, aminek következtében 1950 óta évente mintegy 51 centimétert süllyed a talaj.

A szivattyúzott víz emellett hajlamos a szivárgásra, 40 százaléka elveszik a szállítás során. Mivel az egykori vízáteresztő talaj nagy részét ma már beton borítja, a víz nem feltétlenül szivárog vissza a mélybe.

A helyzetet súlyosbítja a város földrajzi elhelyezkedése és történelme. Mexikóváros az azték, a Texcoco-tó egyik szigetén álló Tenochtitlán helyére épült. Miután a spanyolok elfoglalták a várost, lerombolták, a tavat pedig lecsapolták, egy, a földrengésekkel és a szárazságokkal szemben sebezhető települést hozva létre.

Az éghajlati átalakulás miatt mára az aszályok hosszabbak és keményebbek lettek, idén pedig a természetes El Niño is ront a helyzeten. A vízhiány leküzdése érdekében a döntéshozók javítanák a szennyvízkezelést, valamint újabb kutakat ásatnának.

Hogy ezek az erőfeszítések elegendőek lesznek-e, arról megoszlanak a vélemények. A monszunszezon előreláthatóan csak májusban vagy júniusban érkezik, addig nem várható jelentősebb csapadék.

Kapcsolódó
Menekülő emberek égnek halálra Chilében
Néhány nap leforgása alatt példátlan pusztítást okoztak az erdőtüzek Chilében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik