Tudomány zöldövezet

Elképesztően ritka cápát fogtak ki Afrikában

Wildlife Conservation Society / Tanzania Marine Programme
Wildlife Conservation Society / Tanzania Marine Programme

Egy hihetetlenül ritka óriásszájú cápa (Megachasma pelagios) tűnt fel egy zanzibári piacon, ugyanis ott árulták miután elfogták és megölték. Ez volt az első alkalom, hogy ezt a cápafajt Kelet-Afrikában látták, és mindössze a nyolcadik az egész kontinensen – írja a The Conversation.

Az óriásszájú cápákat még 1979-ben fedezték fel, amikor egyikük belegabalyodott egy hajó horgonyának láncába. Azóta összesen csupán 280 példányt láttak világszerte, ezért nagyon keveset tudunk erről a rejtélyes fajról.

Ezek az állatok – mint nevükből is kiderül – hatalmas szájukról ismertek, amely fejük felét kiteszi. Körülbelül 5-7 méter a hosszúságuk, vagyis nagyjából akkorák mint egy tigriscápa, de akár a fehér cápáknál is nagyobbra nőhetnek. Velük ellentétben viszont nincsenek nagy, éles fogaik, hiszen planktonokkal táplálkoznak, akár a bálnák.

Az óriásszájú cápákat nagyon ritkán lehet látni, ebből a szakértők arra következtetnek, hogy magányos állatok lehetnek. A zanzibári példánynak köszönhetően – amelyet egyébként mindössze 6000 forintnak megfelelő tanzániai schillingért adtak el – viszont már tudjuk, hogy a faj szinte az egész világon megtalálható.

Kapcsolódó
Ritka, mélytengeri szörnyek sodródtak partra
Első alkalommal bukkantak egy vemhes óriásszájú cápára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik