Tudomány zöldövezet

Ritka, mélytengeri szörnyek sodródtak partra

Első alkalommal bukkantak egy vemhes óriásszájú cápára, az elpusztult egyed partra sodródott tetemét novemberben találták meg a Fülöp-szigeteken, Aurora tartományban – írja a ScienceAlert. A mélytengeri állat testében hat utódjának maradványai voltak.

A felfedezés megerősíti, hogy a faj álelevenszülő.

A nőstény 5,6 méteres volt. A fajra – ahogy neve is sugallja – kifejezetten nagy száj jellemző, jelen esetben a példány szája 1,3 méter széles lehetett.

A szakértők abban bíznak, hogy a felfedezés révén jobban megérthetik ezeket a nehezen megfigyelhető állatokat. A nőstényen és egyik utódján helyi kutatók már elvégeztek boncolást.

A faj élete nagy részét a mélyben, akár 4600 méterrel a felszín alatt tölti, és csak éjszaka merészkedik feljebb. Az 1976-os leírása óta mindössze néhány százszor látták ezt a nagyon szokatlan külsejű állatot. Tajvan után a Fülöp-szigetek környékén bukkannak fel a legtöbbször egyedek, az előkerülő példányok többségét viszont már elhullottan, a partoknál találják meg.

Noha a faj megjelenése igen félelmetes, az óriásszájú cápa egyáltalán nem veszélyes az emberre. A faj a cetcápákhoz és az óriáscápákhoz hasonlóan a víz megszűrésével szerzi be táplálékát.

A most begyűjtött hat utódot további vizsgálat céljából a Fülöp-szigeteki Nemzeti Múzeumba szállították. Az intézmény szerint konzerválni fogják a maradványokat, hogy a jövőben referenciagyűjteményekbe és kiállításokba kerülhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik