Tudomány zöldövezet

Elképesztő utat tett meg egy szürke farkas

andy lookatthis / 500px / Getty Images
andy lookatthis / 500px / Getty Images

A Barcelonai Egyetem szerint egy németországi szürke farkas Spanyolország északkeleti részébe vezető útját sikerült nyomon követni – írja az MTI. A kutatók úgy vélik, az eddigi leghosszabb dokumentált út, amelyet a faj egy példánya tett meg.

A hím farkas a GW1909m azonosítót kapta a szakértőktől.

Az állat legkevesebb 1240 kilométert tett meg az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig, ahol egy falu közelében állapodott meg.

A farkast tavaly februárban látták utoljára a spanyolországi település környékén. A korábbi rekordot az a farkas tartotta, amely 1092 kilométert utazott Norvégia és Finnország között.

A kutatók az egyed által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát. Németországi, franciaországi és katalóniai molekuláris genetikai laboratóriumok közösen elemezték a mintákat, amelyek a közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutattak. Spanyolországban a farkasfalkák megfigyelésében alkalmazott nyomkövető kutyákkal kutatták fel a farkas ürülékét.

A farkaspopulációk túlélése szempontjából fontos a nagy távolságok megtétele, mert ez össze tudja kapcsolni a távoli csoportokat, amivel megelőzhető a genetikai elszigetelődés és a beltenyészet kialakulása. GW1909m útja emellett azt is jól bizonyítja, hogy a vadállatok nem ismernek határokat, fontos számukra, hogy szabadon vándorolhassanak.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a farkasok szigorúan védett státuszát, mivel populációjuk Európa-szerte növekedésnek indult, ami számos konfliktushoz vezet a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak. Több ország nemzeti szinten már enyhíteneni is kezdte a faj védelmét.

Kapcsolódó
A vadászok is felkapták a vizet a farkas lelövésén
A farkas természetvédelmi ügy, a vadásznak a törvény betűje szerint nincs, nem lehet vele dolga. Mi lett volna a fiatal hím számára a happy end, ha a történetének nem vet véget egy ember?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik