Tudomány zöldövezet

Engedélyezték, hogy paintballpuskával lőhessék a farkasokat Hollandiában

John Giustina / Getty Images
John Giustina / Getty Images

Mostantól engedélyezett paintballfegyverekkel farkasokra lőni egy holland tartományban – írj az MTI a Dutch News című hírportál cikke alapján. Gelderlandban ezzel a módszerrel igyekeznek elriasztani az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasokat a lakóövezetek közelévől, valamint a turisták által látogatott nemzeti parkokból.

A farkasok elleni festéklövedékek használata már 2022 novemberében is felmerült, de akkor elutasították a rendeletet, most viszont felülvizsgálták a döntést, és a bíróság szerdán jóváhagyta azt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bárki paintballfegyvert ragadhat, és elkezdhet farkasokra lövöldözni, kizárólag az arra felhatalmazott személyek tehetik majd meg.

A bíróság véleményét az változtatta meg, hogy Gelderland tartományi kormánya meggyőzően érvelt amellett, hogy a paintballfegyverek használata a leghatékonyabb és legarányosabb módja a farkasok elrettentésének. A bemutatott érvek szerint egy, a farkasok viselkedésében jártas szakértő 14 olyan esetet jegyzett fel, amikor a farkasok teljesen elvesztették az emberektől való félelmüket. Egyebek mellett egy nőstényt figyelt meg, amint fotósokhoz, kerékpárosokhoz és gyalogosokhoz közeledett. A döntésben nagy szerepet játszott egy videó is, amelyen egy látszólag szelíd farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban.

A felvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén. A Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet azonban megtámadta a tartományi döntést, amely szerint a paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek. A szervezet azzal érvelt, hogy a festéklövedékek károsíthatják a farkasokat, az intézkedés pedig sérti a holland természetvédelmi törvényt és a vadon élő állatokra vonatkozó nemzeti szabályozást.

Kapcsolódó
Budapest környékén járhat egy farkas
A fiatal hím légvonalban eddig mintegy hétszáz kilométert tett meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik