Tudomány zöldövezet

Óriási tó alakult ki egy kaliforniai sivatagban

Az amerikai Nemzeti Parkszolgálat szerint ideiglenes tó alakult ki a bolygó egyik legszárazabb és legforróbb régiójában, a kaliforniai Death Valley Nemzeti Park területén – írja a CNN. A víztömeg a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt jött létre, nem először fordult elő hasonló.

A tó a park legalacsonyabb részét alkotó Badwater Basinben jelent meg. A medence 86 méterrel a tengerszint alatt fekszik, ez Észak-Amerika legalacsonyabban lévő területen.

A Badwater Basin normál esetben egy száraz sós síkság, Abby Wines parkőr szerint a tó kialakulása ritka esemény. „Általában a beáramló víz mennyisége sokkal kisebb, mint a párolgás mértéke” – tette hozzá.

A Death Valley Nemzeti Parkban évente körülbelül 5 centiméternyi eső esik, a völgy alján azonban az elmúlt hat hónapban 12,4 centiméternyi csapadék zúdult le. A környező hegyekben még több eső esett, a csapadék egy jelentős részét a Hilary hurrikán maradványa hozta magával 2023 augusztusában, de február elején is sok eső hullott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Death Valley National Park (@deathvalleynps) által megosztott bejegyzés

A Hilary hurrikán után néhány hétig a tóban még kajakozni is lehetett. A helyi utak azonban súlyosan megrongálódtak, két hónapba telt a helyreállításuk, ezért a turisták eddig nem élvezhették ki a tavat. A kisebb mellékutak egy része még most is le van zárva.

A nem hivatalos nevén Manly-tónak nevezett víztömeg nagyjából 9,6 kilométer hosszú, 4,8 kilométer széles és mindössze 0,3 méter mély.

A szakemberek úgy vélik, hogy a tó még áprilisban is látható maradhat.

Kapcsolódó
Minden idők legforróbb éjfélét rögzítették
A Death Valley a bolygó egyik legforróbb régiója, ezúttal 48,9 Celsius-fokot mértek az éjszaka közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik