Tudomány zöldövezet

Minden idők legforróbb éjfélét rögzítették

Jon Hicks / Getty Images
Jon Hicks / Getty Images

Július 4-én dokumentálták a Föld eddigi legmelegebb napját, július 17-én pedig a történelem legforróbb éjfélét mérhették – írja az IFLScience.

A kaliforniai Death Valley-ben (Halál-völgyben) 48,9 Celsius-fokot rögzítettek éjfél körül.

A régió a bolygó egyik legmelegebb helye, az idők során több hőmérsékleti rekord is született erre. 1913. június 10-én például 56,7 Celsius-fokot mutatott itt a hőmérő, ami azóta is világcsúcs.

A mostani, elképesztő értéket egy, a Badwater-medencében található állomás mérte éjfél és 1 óra között. Az adatokat még meg kell erősíteni, Jeff Mastersnek, a Yale Climate Connections meteorológusának azonban nincs kétsége az új csúcs felől.

Nem ez a legforróbb éjszaka, amelyet valaha leírtak, az ománi Khaszab repülőterénél 2017. június 16-17-én egész éjjel 44,2 Celsius-fok felett maradt a hőmérséklet. Érdemes hozzátenni, hogy ez nem hivatalos rekord, a Meteorológiai Világszervezet nem jegyzi a legmelegebb éjszakai hőmérsékleteket.

A közelmúltban kezdődött el az El Niño időszaka, a természetes, ciklusonként ismétlődő éghajlati jelenség globálisan nézve melegebb időjáráshoz vezet. Könnyen elképzelhető, hogy a folyamat a klímaváltozással kombinálva rövidesen újabb rekordokat hoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik