Tudomány zöldövezet

Hatalmas oázis jelent meg a Halál-völgyben

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Vadvirágokkal tarkított oázis alakult ki a világ egyik legforróbb és legszárazabb helyén, a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Parkban – írja a Live Science. A különleges élőhely egy trópusi ciklon miatt jött létre.

A Hilary hurrikán augusztus 19-én csapott le a kelet-kaliforniai területre, nagy mennyiségű csapadékot hozva magával.

Abby Wines, a park szóvivője szerint ritka eseményről van szó, évtizedenként nagyjából egyszer esik ennyi eső a térségben.

A hurrikán 24 órán keresztül öntözte a sivatagot. A 13 650 négyzetkilométeres nemzeti parkban fekvő Furnace Creeknél 5,6 centiméternyi esőt mértek, ezzel megdőlt a korábbi, 2022-ben felállított 4,3 centiméteres rekord.

Egy hónappal a vihar után a szakemberek csónakkal járták be a Badwater Basinben, a terület legalacsonyabb pontját alkotó sós síkságon lévő átmeneti tavat. Akkor nagyjából 0,3 méteres mélységet mértek, azóta a víz csak néhány centiméterre apadt. Wines úgy véli, az oázis novemberig maradhat fenn.

Az árvíz miatt a hatóságok ideiglenesen lezárták a parkot. Azóta ismét látogatható a terület, igaz, egyes utak továbbra is elzártak. Wines szerint a hurrikán miatt minden út megrongálódott, és eltart egy ideig, amíg az összes víz visszahúzódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik