Tudomány zöldövezet

A világ második legnagyobb állatát mosta partra a tenger

Seaside Aquarium / Facebook
Seaside Aquarium / Facebook

Hatalmas bálnát mosott partra a tenger egy amerikai tengerparton – írja a New York Post. A nagyjából 14 méter hosszú tetem egy közönséges barázdásbálnáé (Balaenoptera physalus), amely a kék bálna (Balaenoptera musculus) után a világ második legnagyobb állatfaja.

A gigantikus vízi emlős testén számos sérülést fedeztek fel, a szakértők szerint azonban nem ezek okozták a halálát.

Mivel a bálna jól láthatóan le volt soványodva, inkább arra gyanakszanak, hogy betegség végezhetett vele, ennek pontos megállapításához azonban további vizsgálatokra van szükség. Az élőlény sérülései egy része kardszárnyú delfinektől származik, a többit viszont egy haló miatt szerezte, amelybe belegabalyodott.

Seaside Aquarium / Facebook

A helyszínre érkező hatóságok leeresztették a tetemben felgyülemlő gázokat, hogy a test ne robbanhasson fel. Emellett arra kértek mindenkit, ne nyúljanak hozzá a maradványokhoz, ugyanis minden háborgatás csökkenti az esélyét annak, hogy meg tudják állapítani az állat halálának okát, ráadásul a dög akár betegségeket is terjeszthet.

A 14 méteres testhossz egyébként kifejezetten kicsinek számít a közönséges barázdásbálnáknál, amelyek átlagosan 18-20 méteresre nőnek, ezért a példány feltehetőleg még fiatal volt. Tavaly novemberben Angliában is partra sodródott egy fiatal barázdásbálna, az 16 méter hosszú volt.

Kapcsolódó
A világ legnagyobb állatát mosta partra a tenger
A gigantikus emlős teteme egy chilei tengerparton tűnt fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik