Tudomány zöldövezet

Félelmetes tetemet mosott partra a tenger

Lowcountry Marine Mammal Network / Facebook
Lowcountry Marine Mammal Network / Facebook

Ijesztő, csontvázszerű tetemet találtak egy dél-karolinai tengerparton – írja a Live Science. Amint egy Facebookon megosztott közleményből kiderül, az illetékes szervezetet még januárban értesítették járókelők, akik egy mumifikálódott tetemről számoltak be.

A helyszínre érkező kutatók eltemették a maradványokat, előtte azonban bőr- és fogmintákat vettek tőle, hogy megvizsgálhassák. A szakértők szerint a test egy palackorrú delfiné (Tursiops truncatus) lehet, amely szándékosan vetődhetett partra, ezt azonban nem tudják bizonyítani. A vízi emlős egyébként nagyjából 2,4 méter hosszú volt, de nemét és életkorát nem tudták megállapítani.

A szakértők elmondták, hogy a test valójában nem mumifikálódott, viszont a bomlás egy igen előrehaladott fázisában volt. Ennek fényében elképzelhető, hogy hetek vagy akár hónapok óta a szárazföldön volt, mielőtt rátaláltak. Az viszont kifejezetten furcsának találják, hogy ennyi idő eltelével is egyben maradt a tetem, hiszen a partra mosott állatok általában hamar a dögevők martalékává válnak. Éppen ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a test valahol máshol száradt ki, megtalálásának helyszínén pedig már ilyen állapotban mosta partra a tenger.

Kapcsolódó
Hatalmas tetemet sodort partra a tenger
A test egy nagyon ritka állaté, amelyből már csak kevesebb mint 350 példány létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik