Tudomány zöldövezet

Hatalmas tetemet sodort partra a tenger

Michael Moore / WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION
Michael Moore / WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION

Egy hatalmas bálna tetemét találták meg egy Massachusetts államhoz tartozó szigeten vasárnap. Az állat farokúszójára egy háló tekeredett rá – írja a USA Today.

Sarah Sharp állatorvos elmondta, egyelőre nem állapították meg hivatalosan a pusztulás okát, de az biztos, hogy az ilyen hálóba gabalyodások gyakran okoznak a vízi emlősöknek hosszas szenvedéseket és halált. A szakértők a későbbiekben felboncolják majd a bálnát, hogy többet tudjanak meg pusztulásának körülményeiről.

Az állat egyébként egy nőstény északi simabálna (Eubalaena glacialis) volt, amely egy súlyosan veszélyeztetett faj: a becslések szerint kevesebb mint 360 példány él már csak.

2017 óta ez a 37. északi simabálna, amely elpusztult, további 86 egyeden pedig súlyos sérüléseket figyeltek meg. Közülük 9 állat halálát, és 70 sérüléseit hálóba gabalyodás okozta. Mivel már csak körülbelül 70 szaporodóképes nőstény él ebből a fajból, minden egyes haláleset óriási veszélyt jelent az északi simabálnákra, amelyek akár a kihalás szélére is sodródhatnak.

A tudósok szerint évente legalább 40 simabálnának kellene születnie ahhoz, hogy a faj populációja helyreállhasson, a most is tartó téli évszakban eddig 16 jött világra. Ezek közül azonban nem mindegyik maradt életben, egyikük már biztosan elpusztult, egy másik borjú pedig a szakértők szerint hamarosan követheti őt, hiszen egy hajó nagyon súlyosan megsebesítette.

Kapcsolódó
A világ legnagyobb állatát mosta partra a tenger
A gigantikus emlős teteme egy chilei tengerparton tűnt fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik