Tudomány zöldövezet

Cápa termékenyíthetett meg egy ráját

Photo by Danny James / Getty Images
Photo by Danny James / Getty Images

Rejtélyes módon esett teherbe egy tüskésrája egy észak-karolinai állatkertben. A gondozóknak fogalmuk sem volt, hogy történhetett az eset, mivel az akváriumban nincs hím rája, most viszont a tudósok előálltak néhány lehetséges magyarázattal – írja a Business Insider.

A dolgozók először megijedtek, mert azt hitték, hogy az állat rákos lehet, amikor észrevették, hogy duzzadni kezd. Egy későbbi vizsgálattal azonban megállapították, hogy az elváltozást tojások okozták, nem daganat.

A különös jelenség egyik magyarázata a partenogenezis, vagyis a szűznemzés lehet. Ez egy olyan aszexuális szaporodási forma, amelyhez nincs szükség hímre, tehát az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. Ez a jelenség előfordul cápáknál, madaraknál, gyíkoknál és kígyóknál, sőt krokodilnál is figyeltek már meg hasonlót.

A gondozók azonban másik megfejtést is számításba vettek, miután harapásnyomokat fedeztek fel a vemhes ráján. Szerintük elképzelhető, hogy az állattal egy akváriumban tartózkodó egyik sávos bambuszcápa (Chiloscyllium plagiosum) termékenyíthette meg.

Ez elsőre furcsa elgondolásnak tűnik, azonban a cápák és a tüskésráják közeli rokonok, ezért elméletileg lehetséges közöttük a fajközi szaporodás. A cápák ráadásul jellemzően harapdálják partnerüket párzás közben, így a ráján látható sérülések is beleillenek a képbe.

A várandós állat egyébként most már bármelyik nap lefialhat, ezzel pedig hamarosan a rejtély is megoldódhat.

Frissítés – 2024. 02. 16.

Az esetet azóta szakértők is kommentálták, akik szerint teljességgel lehetetlen, hogy egy cápa és egy rája közös utódot hozzon létre. Erről alább megtalálható cikkünkben részletesen beszámolunk.

Kapcsolódó
Hazugság a cápa által megtermékenyített rája esete
A szakértők szerint az ilyesmi egyszerűen lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik