Tudomány

Hazugság a cápa által megtermékenyített rája esete

Gerard Soury / Getty Images
Gerard Soury / Getty Images

Lehetetlen, hogy cápa termékenyítette meg a különös módon teherbe eső ráját – olvasható a szakértők véleménye a Southern Fried Science nevű tudományos portálon. Amint korábban a 24.hu is megírta, a héten az egyik amerikai állatkert arról számolt be, hogy várandós a tüskésrájájuk, akinek akváriumában egy hím fajtársa sem él.

Az érdekes eset nagy port kavart a tudományos világban is, miután az intézmény munkatársai azt állították, elképzelhető, hogy egy sávos bambuszcápa termékenyítette meg az állatot.

A tudósok szerint erre viszont a legkisebb esély sincsen, hiszen – bár a cápák és a tüskésráják valóban rokonok – nem állnak elég közel ahhoz, hogy utódot hozhassanak létre.

Dr. Noah Bressman fiziológia professzor elmondta, hogy hibridek nemzésére csak az egy nembe tartozó állatok képesek, mint például a ló és a szamár, amelyeket mindössze 2 millió évnyi evolúció választ el egymástól. A cápák és ráják között ezzel szemben hatalmas, mintegy 300 millió éves szakadék van, ezért a kettőjük közötti szaporodás egyszerűen lehetetlen. Nagyjából ennyi idő választja el egymástól a kígyókat és az embereket is, tehát Bressman szerint egy rájának és egy cápának annyi esélye van közös leszármazott létre hozására, mint egy embernek és egy kígyónak.

Ennek fényében a szakértők szerint tehát két lehetséges módja van a tüskés rája rejtélyes megtermékenyülésének. Az első a partenogenezis, vagyis a szűznemzés lehet. Ez egy olyan aszexuális szaporodási forma, amelyhez nincs szükség hímre, tehát az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. Vagyis leegyszerűsítve az állat ilyenkor klónozza saját magát. Ez a jelenség előfordul cápáknál, madaraknál, gyíkoknál és kígyóknál, de krokodilnál is figyeltek már meg hasonlót.

A másik eshetőség, hogy a rájának sikerült valahogy elraktározni a hímivarsejtek egy korábbi párzás során. Ilyesmit többször is dokumentáltak már cápák esetében.

Kapcsolódó
Szűznemzéssel szaporodott egy cápa
Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik