Tudomány

Először ültették be emberbe Elon Musk agyi chipjét

Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hatalmas előrelépés tett Elon Musk ellentmondásos Neuralink projektje – írja az IFLScience. A milliárdos január 29-én bejelentette: első alkalommal ültetette be a vállalat emberbe agyi chipjét. Musk a hírt az X-en osztotta meg, beszámolója alapján a recipiens megfelelően gyógyul.

Musk szerint a kezdeti adatok ígéretes neuroncsúcs-érzékelést mutatnak. A csúcs az idegsejtek által generált elektromos aktivitás maximumát jelölik. Az, hogy pontosan mennyire volt sikeres az eljárás, illetve milyen eredményekre számíthat a páciens, egyelőre nem világos.

A Neuralink egy agy-számítógép interfész implantátumot fejleszt azzal a céllal, hogy az emberek csak az elméjükkel irányíthassanak eszközöket. A startup a megoldással állítólag bénulásban szenvedő pácienseknek segítene, ám a technológia más felhasználási lehetőségeket is megnyitna.

Ezek közé tartozik az agy és agy közötti kommunikáció, valamint a gondolatok fel- és letöltése.

Természetesen ezek az alkalmazások még nagyon távoliak, a most bejelentett beültetés viszont komoly előrelépést jelent a Neuralink történetében.

Az úgynevezett PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) kísérletet tavaly hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. A vizsgálatban egy robot segítségével sebészi úton csatlakoztatják az implantátum ultrafinom szálait a résztvevők motoros agykérgéhez. A kísérletsorozat célja az eljárás biztonságosságának kiértékelése.

A Neuralinket korábban több kritika is érte, többek között állatkínzás vádja is felmerült. A cég létesítményeinek tavaly év eleji ellenőrzése során a hatóságok ráadásul olyan veszélyes anyagokat találtak, amelyeket nem megfelelően tároltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik