Tech

Még idén chipet ültethet egy ember fejébe Elon Musk

Hamarosan agy-számítógép interfész chipet ültethet egy ember fejébe az Elon Muskhoz köthető Neuralink, miután a cég állítása szerint megkapta a szükséges engedélyeket az FDA-től, vagyis az amerikai élelmiszer- és gyógyszerészeti hatóságtól – írja a Verge.

Mint arról tavaly decemberben beszámoltunk, a dél-afrikai milliárdos egy nagyszabású bemutató keretében jelezte, hogy benyújtották a klinikai teszteléshez szükséges dokumentumokat az FDA-nek, melynek eredményeként várhatóan fél éven belül megkezdődhet az első emberi beültetés. Most úgy tűnik, a techguru nagyjából tartotta is a szavát, bár a hír hallattán számos kommentelő megkérdőjelezte az FDA kredibilitását.

Ennek oka, hogy a korábbi kísérletek során malacokba és majmokba is beültették már a Neuralink eszközét, ahol jól is vizsgázott a szerkezet, ám szakemberek szerint a kutatók extrém szenvedést okoztak alanyaiknak. Az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) szerint a vizsgálatok során az állatok agyát megcsonkították, majd hagyták őket szenvedni, illetve elpusztulni. Az állításokat persze Musk cége tagadta.

Az FDA-nek egyébként korábban is benyújtotta igénylését a Neuralink, azonban 2022 elején azt elutasították, az emberkísérletek előtt több tucat problémát kellett megoldania a cégnek.

A toborzás még nem megkezdődött meg, azonban kétségtelen nagy szó, hogy Musk cége idáig eljutott. Ugyanakkor nem ők az elsők: a rivális Synchron vállalat már 2021-ben megkapta az FDA engedélyét, azóta pedig 5 implantátumot is beültetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik