Tudomány zöldövezet

Tömegesen vetődtek partra a delfinek, mind elpusztultak

TAMZIN HENDERSON / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON / AFP
Új-Zéland 2022-ben: több száz gömbölyűfejű delfin sodródott partra és pusztul el.
TAMZIN HENDERSON / COURTESY OF TAMZIN HENDERSON / AFP
Új-Zéland 2022-ben: több száz gömbölyűfejű delfin sodródott partra és pusztul el.

Mintegy 45 kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens) és palackorrú delfin (Tursiops truncatus) vetődött partra vasárnap délután Új-Zéland északi szigetének keleti partvidékén, és mind elpusztultak – írja az MTI az új-zélandi Természetvédelmi Hivatal hétfői közleménye alapján.

A helyi közösségnek egy időre sikerült az árhullámmal visszaterelni a delfincsapatot a mélyebb vizekbe, de később a partvidék egy távolabbi, megközelíthetetlen zátonyos részén ismét partra vetődtek. Számos állat elpusztult, a többieken pedig eutanáziával segítettek.

Az eutanázia mellett a tudósok szakvéleményének kikérése után döntöttek az illetékesek. A szakértők ugyanis úgy értékelték, hogy a delfinek visszaterelésére a mélyebb vizekbe és túlélésükre alig van remény.

A delfincsapatot nagyon rossz, sérült állapotban fedezték fel a sziklás partszakaszon, amikor több delfin már elpusztult. Nyilvánvalóan szenvedtek, és az eutanázia volt a leghumánusabb megoldás

– magyarázta a hivatal illetékese.

Bálnák és delfinek gyakran rekednek meg az új-zélandi vizeken. Partra vetődésük okai nem világosak, de a hivatal szerint közrejátszhat benne betegség, navigációs hiba, földrajzi tényezők, a hirtelen apály, esetleg az, hogy a csapatot ragadozó üldözi, illetve a szélsőséges időjárás is.

Az elmúlt években több száz tengeri emlős pusztult így el a szigetországban.

Kapcsolódó
240 delfin sodródott partra, mind elpusztult
A helyi partoknál különösen nehéz a mentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik