Tudomány

240 delfin sodródott partra, mind elpusztult

Az új-zélandi természetvédelmi hivatal közleménye alapján elpusztult az a 240 gömbölyűfejű delfin, amely az új-zélandi Pitt-szigetnél vetődött partra – írja az MTI. A példányokat hétfőn találták meg.

Dave Lundquist természetvédelmi illetékes szerint hétfőn a helyszínre látogatott egy szakértői csoport, és felmérte a helyzetet.

Az állatok állapotának tükrében úgy döntöttek, hogy véget vetnek a még életben lévő egyedek szenvedésének.

Lundquist kiemelte, a Pitt-sziget a külvilágtól elzárt terület, ahol kevesen élnek. A közeli vizekben emberre és állatra egyaránt veszélyes fehér cápák élnek, ezért nincs lehetőség a megfeneklett példányok megmentésére.

Daren Grover, a Project Jonah nevű szervezet munkatársa szerint elég ember sem volt ahhoz, hogy újból vízbe tudják terelni a delfineket. Mint elmondta, a térség gazdag tengeri élővilága vonzó a cetfélék számára.

Michael Nolan / Getty Images

A Chatham-szigetek a Pitt- és a Chatham-szigetből áll, a terület 840 kilométerre keletre található az új-zélandi Déli-szigettől. A nagyobb kiterjedésű Chatham-szigeten 800, a Pitt-szigeten csupán 40 ember él.

Szombaton 215 gömbölyűfejű delfin pusztult el a Pitt-szigettől mindössze 40 kilométerre északra található Chatham-szigeten. Az élve talált egyedeket a vadőrök lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől. A Chatham-szigeteken nem ritkák a hasonló esetek, 1918-ban több mint ezer megfeneklett állat pusztult el ezeken a partokon.

A gömbölyűfejű delfinek nagyon társas lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért, ez a viselkedés pedig tovább nehezíti a mentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik