Tudomány

Egész közösségeket törölhetett el az ősi cunami

Flavio Coelho / Getty Images
Flavio Coelho / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy 8200 évvel ezelőtti víz alatti földcsuszamlást lehetséges hatásait vizsgálják – írja a Business Insider. A Storegga-csuszamlás Norvégia közelében szökőárat hozott létre, amely elöntötte Észak-Európa egyes részeit. Nagyjából ugyanebben az időben Britannia lakossága nagymértékben lecsökkent, a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy volt-e összefüggés a két esemény között.

Patrick Sharrocks, a Leedsi Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője szerint a feltételezett népességcsökkenés közvetlenül a storeggai szökőár után következett be. „A cunamival azonban egybeesett egy hideg időszak, így nem világos, hogy melyik eseménynek volt nagyobb hatása” – emelte ki.

A csapat számítógépes szimulációkat végzett, hogy felmérje, milyen mélyen hatolhattak be a szárazföldre a hullámok.

Az eredmények alapján a szökőár az észak-angliai Howick környékén a lakosság jelentős részét kiirthatta.

A Storegga-cunami nyomai Norvégiában, Angliában, Dániában, Grönlandon és Skóciában is kimutathatóak üledék-lerakódások formájában. A becslések alapján a mai Egyesült Királyság partjainál a hullámok magassága a 3-6 métert is elérte, a skóciai Shetland-szigetek szűk völgyei viszont felerősíthették a hatásokat, itt akár közel 20 méter magas hullámok is kialakulhattak.

Korábban nem láttak hasonlót

Howick térségében a kutatók olyan üledéket találtak, amely látszólag egy hirtelen esemény során rakódott le. A helyi anyagok ugyanakkor durvábbak, mint a Storegga-cunami más mintái. Sharrocks szerint további elemzésekre lesz szükség, hogy megállapítsák a szökőárral való lehetséges kapcsolatot.

A Brit-szigeteken ritkán fordulnak elő cunamik, a szakértők szerint a mezolitikus népesség valószínűleg korábban nem tapasztalt hasonló katasztrófát.

A csapat elképzelhetőnek tartja, hogy az óriási hullámok előtt visszahúzódó tenger a vízhez vonzotta az embereket, növelve a pusztítást. A kutatók modelljei alapján a cunami csak akkor érhette el Howickot, ha a szökőár dagálykor csapott le.

Egy másik, 2021-ben megjelent publikációban a kutatók felvetették, hogy a szökőár Norvégiában, a Brit-szigeteken és más régiókban is eltörölhetett településeket. Kiemelték ugyanakkor, hogy nagyon kevés a közvetlen bizonyíték.

A legújabb vizsgálatok alapján egyébként 5000 és 1500 évvel ezelőtt is lecsapott szökőár a Shetland-szigetekre. Ez azt jelentheti, hogy a kockázat a véltnél magasabb, és idővel újabb szökőár érheti el a régiót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik