Tudomány zöldövezet

Gyilkos delfineket figyeltek meg

Martin Ruegner / Getty Images
Martin Ruegner / Getty Images

Rejtélyes, agresszív viselkedést figyeltek meg a delfineknél, amely a szakértők szerint akár elterjedt, gyakori szokás is lehet – írja a Live Science.

Egy új tanulmányban 10 olyan esetet dokumentáltak a kutatók, amikor palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) karibi manátuszok (Trichechus manatus manatus) borjaira támadtak. A delfinek először elválasztották a kicsinyeket anyjaiktól, majd harapdálni és „ütlegelni” kezdték őket.

Mivel a delfinek nem esznek manátuszokat, a tudósok egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi a támadások oka, de van néhány elképzelésük. A tanulmány fő szerzője, Eric Angel Ramos etológus például úgy véli, a delfinek egyszerűen kíváncsiak a kis manátuszokra, és mivel egymással is gyakran viselkednek agresszívan, ugyanígy lépnek fel az idegen fajjal szemben is. A publikáció egy másik írója, Jeremy Kiszka szerint viszont a támadásoknak szándékolt célja, hogy végezzenek a manátuszborjakkal.

Ez sem lenne meglepő, hiszen tudjuk, hogy olyan esetek is előfordulnak, amikor a palackorrú delfinek pusztán szórakozás, sportolás gyanánt gyilkolnak disznódelfineket. Kiszka viszont azt gondolja, hogy a delfinek azért is lehetnek ennyire ellenségesek más vízi emlősekkel szemben, mert vetélytársat látnak bennük, akik elvehetik előlük a táplálékot, így jobb megszabadulni tőlük. A szakértők szerint az ilyen támadások gyakoribbá válhatnak a jövőben, ugyanis az emberi tevékenység és a klímaváltozás hatására egyre kevesebb élettér és táplálék áll a tengeri emlősök rendelkezésére.

Kapcsolódó
Delfinek mentettek meg egy férfit a cápatámadástól
A delfinek védőgyűrűt alkottak körülötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik