Tudomány

Összecsuklott a 12 éves etióp lány gyomra

andrei_r / Getty Images
andrei_r / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy 12 éves etióp lány különös orvosi esetét mutatják be – írja a Live Science. A gyermek gyomra magától csuklott össze, két napig tartó bénító fájdalmakat okozva.

A tinédzsernél egy ritka és potenciálisan halálos rendellenesség, bélcsavarodás alakult ki, ilyenkor a gyomor egésze vagy egy része több mint 180 fokkal elfordul. Az állapottól a hasa érzékennyé és duzzadttá vált, nem tudott székelni és megfelelően lélegezni.

A bélcsavarodás az érintett betegek 30-50 százalékánál halálos. A gyomor teljesen elzáródhat, ami megakadályozza a táplálék mozgását, valamint a vér és az oxigén áramlását a gyomorba és vissza a szívbe. Lyukak is létrejöhetnek az összenyomódott bélrendszerben, vér és más folyadékok szivárgásához vezetve, ami akár vérmérgezést is okozhat.

A gyors diagnózisnak és sebészeti kezelésnek köszönhetően a lányt sikerült megmenteni.

A bélcsavarodást először 1986-ban írták le, a betegség többnyire 50 év feletti felnőtteknél, illetve egyévesnél fiatalabb gyermekeknél jön létre. Hogy a rendellenesség pontosan mennyi embert érint, nem tisztázott, de feltételezhetően rendkívül ritka – évente globálisan néhány száz esetet jelentenek.

Az állapotot a leggyakrabban paraoesophagealis rekeszsérv okozza, ilyenkor a gyomor egy része a mellüregbe tolódik. Ilyen típusú sérv fejlődési rendellenességek, illetve a rekeszizom traumás sérülése miatt jelentkezhet.

Az etióp lány esetében a gyomor egy kagylóhéjhoz hasonlóan záródott össze, ilyen az érintett páciensek harmadánál fordul elő. Ezen esetek inkább kisgyermekekre jellemzőek, kiváltójuk, hogy a gyomrot a hasüregben normális esetben rögzítő szalagok túl lazák.

A bélcsavarodást általában képalkotó eljárásokkal, például CT-vel lehet kimutatni. Az etiópiai kórházban a CT nem működött, az orvosok így képalkotó vizsgálat nélkül egyenesen a műtőbe vitték a gyermeket, és operáció közben diagnosztizálták.

A bélcsavarodást többnyire a gyomor visszaillesztésével és rögzítésével kezelik, nagy kockázatú eseteknél az orron keresztül behelyezett csővel is enyhíthetik a beteg gyomrában lévő nyomást. A lánynál is így jártak el, aki hat nappal a beavatkozás után elhagyhatta a kórházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik