Tudomány

Hüvelykujjas delfint találtak kutatók

razvanchirnoaga / Getty Images
razvanchirnoaga / Getty Images

A görögországi Korinthoszi-öbölben sikerült lencsevégre kapni egy különös delfint, amely kampó alakú hüvelykujjat fejlesztett ki az uszonya végén – írja a LiveScience.

A Korinthoszi-öbölben több delfinfaj is él, köztük mintegy 1300 csíkos delfin egyed. A Pelagos Cetacean Research Institute kutatói idén nyáron két alkalommal is kiszúrták a delfint a görög partoknál végzett felméréseik során.

A kutatók jelezték, hogy bár az uszonyok megjelenése szokatlan, az állat abszolút képes tartani a lépést a csoport többi tagjával.

Alexandros Frantzis, a Pelagos Cetacean Research Institute tudományos koordinátora szerint ez volt a legelső alkalom, hogy a kutatók ilyen meglepő uszonymorfológiát láttak az intézet 30 éves pályafutása során. A szakértő hozzátette: a hüvelykujj nem betegségre utal, pusztán egy gén szokatlan kifejeződése.

Tekintettel arra, hogy az eltérés mind a bal, mind a jobb uszonyon jelentkezik, minden bizonnyal egy megváltozott genetikai programról beszélhetünk, amely a borjúkori fejlődés során formálja az uszonyokat

– mondta Lisa Noelle Cooper, az Északkelet- Ohioi Orvosi Egyetem docense, az emlősök anatómiájának kutatója.

Alexandros Frantzis/Pelagos Cetacean Research Institute

Normális esetben a delfinek az ujjakat az uszonyon belül fejlesztik ki, az ezek közötti sejtek pedig nem halnak el. A Korinthoszi-öbölben lefényképezett delfin esetében azonban úgy tűnik, hogy hiányzik az ujjak és a szövetek egy része.

Cooper szerint úgy fest, mintha a sejtek, amelyek normális esetben a mutató- és középső ujjunk megfelelőjét képeznék, egy furcsa rendellenesség hatására elpusztultak volna, amikor az uszony kialakult az anyaméhben. A delfin hüvelykujja és negyedik ujja azonban megmaradt. A kutató szerint a hüvelykujj talán tartalmaz némi csontot, de biztosan nem mozgékony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik