Tudomány zöldövezet

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy lengyel jachtot

Chase Dekker Wild-Life Images / Getty Images
Chase Dekker Wild-Life Images / Getty Images

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy lengyel jachtot Marokkó partjainál – írja az Insider. A Morskie Mile nevű turisztikai vállalat Facebook-bejegyzése szerint október 31-én történt az eset.

Amint írják, egy teljes kardszárnyúcsorda rontott a hajójuknak, és mintegy 45 percen keresztül támadták a kormánylapátot.

Az állatok súlyos károkat okoztak a járművön, amely végül el is süllyedt, de a legénység sérülés nélkül megúszta az incidenst.

2020 májusa óta több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félsziget, valamint a Gibraltári-szoros közelében, közülük – a mostanival együtt – négy el is süllyedt.

A szakértők egyelőre nem tudják biztosan, miért kezdték el ezek a tengeri ragadozók sorozatosan támadni a hajókat a térségben. Egyesek szerint az egyik példány egy traumatikus életesemény miatt válhatott ellenségessé a hajókkal szemben, magatartását pedig terjeszteni kezdte fajtársai között, akiket megtanított a járművekre támadni. Mások viszont úgy tartják, a kardszárnyúak valójában csupán játékból rongálják meg a jachtok kormánylapátját, valójában nem akarnak senkinek ártani.

Kapcsolódó
Videó: öt kardszárnyú delfin támadt egy hajóra
A ragadozók nagyjából 6-7 méter hosszúak lehettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik