Tudomány

Videó: öt kardszárnyú delfin támadt egy hajóra

Ron Sanford / Getty Images
Ron Sanford / Getty Images

Hajóra támadó kardszárnyú delfineket vettek videóra Portugáliában – írja a The Portugal News. A felvételen az látható, amint 5 ragadozó követi a járművet, majd elkezdik a hátulját döngölni.

A hajón tartózkodó tengerész elmondta, a kormánylapátot egy perc alatt elpusztították a kardszárnyúak. A férfit 15 perccel később kimentette egy másik jármű, de hajóját még fél órán keresztül ostromolták a ragadozók, miközben a kikötő felé vontatták.

A megtámadott hajó vezetője szerint fiatal, 6-7 méteres állatok támadtak rá, de nem hiszi, hogy el akarták volna süllyeszteni a járművet, ugyanis könnyen megtehették volna.

Ahogy a 24.hu is beszámolt róla, egyre gyakrabban támadnak hajókra kardszárnyú delfinek a Gibraltári-szoros közelében. Először 2020 májusban kezdtek beszámolni hajókat rongáló kardszárnyúakról, azóta egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek. Az állatok mindig a kormánylapátot célozzák, majd legtöbbször visszavonulnak, ha sikerült leállítaniuk a járművet, de arra is volt már példa, hogy egészen a kikötőig üldöztek egy jachtot.

2020 óta nagyjából 500 ilyen eset történt, ebből 3 a hajó elsüllyedésével végződött.

Egyelőre nem tisztázott, hogy miért támadnak hajókra ezek az állatok, egyesek szerint a bosszú vezérli őket, mások úgy vélik, csupán játszanak.

Kapcsolódó
Egymástól tanulják a hajók elleni támadást a kardszárnyú delfinek
2020 májusa óta több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félszigetnél. Mi állhat a jelenség hátterében?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik