Tudomány zöldövezet

Videón, amint egy törzs próbálja elüldözni az erdejüket feldúló munkagépet

photovs / Getty Images
photovs / Getty Images

Videó készült arról, amint egy elszigetelt törzs tagjai megpillantják a nekik otthont adó erdőt pusztító munkagépet. A felvétel jól mutatja, hogy az Indonéziában zajló fakitermelés és bányászat már a hongana manyawa nevű népcsoport előhelyét is háborgatja – írja az IFLScience.

A videót nemrég készítette egy munkás, akinek feladata az volt, hogy kollegáival eltüntessék a fákat egy területről, ezzel előkészítve a hamarosan kezdődő nikkelbányászatot. A helyszínre érkező markológép közelében két hongana manyawa férfi tűnt fel, akik biztos távolból kezdték rázni fegyvereiket, hogy jelezzék, nem látják szívesen a betolakodókat. A munkagép vezetője erre válaszul felpörgette a jármű motorját, amelynek hangja megijesztette és menekülésre késztette a törzs tagjait.

A hongana manyawa a törzs nyelvén azt jelenti, „az erdő emberei”. A becslések szerint nagyjából 300-500 a külvilágtól teljesen elszeparáltan élő törzstag lehet, illetve további 3000, akik tartanak némi kapcsolatot a civilizációval. Az Indonéziához tartozó Halmahera nevű szigeten élnek, amelyen a világ legnagyobb nikkelkészletei is találhatók. Az elmúlt években nagyon megnőtt a kereslet a nikkel iránt a piacon, mivel ez az anyag is szükséges az egyre nagyobb teret kapó elektromos autók akkumulátorainak előállításához. Éppen ezért az egykor békés és csendes szigetre elkezdtek bevonulni a bányászvállalatok.

A cégek azt állítják, hogy olyan területeken nem folytatnak munkálatokat, ahol a törzs tagjai élnek, egyes források – köztük a most nyilvánosságra került videó is – viszont arra utalnak, hogy ez nem igaz. A sziget lakóit ráadásul nemcsak erdeik pusztítása veszélyezteti, hanem azok a betegségek is, amelyeket az idegenektől elkaphatnak. Az ő szervezetük ugyanis nem is találkozott még sokkal azok közül a kórokozók közül, amelyekkel szemben a civilizált emberek már immunisak lettek, így akár halálos járványok is kialakulhatnak a törzsön belül.

Kapcsolódó
Régóta mérgezik a vizeket a Gázai övezetben
A Gázai övezet hosszú ideje komoly környezeti kihívásokkal néz szembe, amelyek a háborúval tovább fokozódnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik