Tudomány

Sosem látott jelenséget fotóztak az űrben

Lenyűgöző fényképet készített a James Webb űrtávcső (JWST) a Bika csillagképben található Rák-ködről – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) közleményéből. Ez a csillagköd egy szupernóva-robbanás maradványa, amely egy 11. századi csillagász feljegyzése szerint 1054-ben ment végbe. A 6500 fényévre található objektum azóta is rendszeresen magához csábítja a kutatókat, akik nemcsak szépsége miatt szemlélik szívesen, hanem azért is, mert a segítségével jobban megérthetik a szupernóvákat.

A most készített fotó a legjobb minőségű, amelyet valaha készítettek a Rák-ködről, így olyan részletek is megfigyelhetők rajta, amelyeket eddig egyetlen képen sem lehetett látni.

Összehasonlításként íme egy 2005-ös, a Hubble űrtávcső által készített fotó (balra), illetve a JWST új fényképe (jobbra) egymás mellett:

NASA / ESA / CSA / STScI / T. Temim (Princeton University)

Amint látható, az új képen egy fehér képződmény fedi be a csillagköd szinte egészét, amely a Hubble előtt rejtve maradt. Ez a tejszerű füstnek látszó jelenség valójában a szinkrotronsugárzás, amelyet a Rák-köd közepében elhelyezkedő pulzár okoz.

A pulzárok olyan neutron csillagok, vagyis szupernóva-robbanások után hátramradt maradványcsillagok, amelyek erős mágneses térrel rendelkeznek. Ez az erős mágneses mező hihetetlenül magas sebességekre gyorsítja a részecskéket, amitől sugárzást bocsátanak ki, így létrehozva a korábban sosem látott képződményt.

Kapcsolódó
Hatalmas csillagrobbanást vettek videóra
A time-lapse videón egy eredetileg 180 éve detektált eseményt utóhatása látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik