Haitong Yu / Getty Images
Tech

Hatalmas csillagrobbanást vettek videóra

A NASA Chandra űrtávcsövének két évtizednyi adatait felhasználva sikerült rekonstruálni egy csillag robbanásának hullámát – írja a Space.com. Az esemény kozmológiai szempontból a közelmúltban történt.

A time-lapse videó az 1999-es, 2003-as, 2009-es, 2014-es és 2020-as megfigyeléseken alapul, a szakértők ezek mellett az Európai Űrügynökség XMM-Newton műholdjának információit is elemezték. A felvétel az Eta Carinae néven ismert rendszer kitörésének történetét követi nyomon, amely két hatalmas csillagot tartalmaz. Az egyik égitest megközelítőleg 90, míg a másik körülbelül 30 naptömegű.

1843-ban egy hatalmas kitörést észleltek az Eta Carinae-ben, maga a robbanás 1200 és 1800 között következhetett be.

Az esemény a feltételezések szerint két csillag összeolvadásának eredménye volt – a rendszerben eredetileg három csillag lehetett. A friss videó azt mutatja, hogy a kitörés az első, 19. századi megfigyelés óta is nagy sebességgel terjeszkedik.

Az esemény során az Eta Carinae a Nap tömegének 10-45-szörösét lökte ki. Ezen anyag egy sűrű, gömb alakú gázfelhővé vált, amelyet ma Homunculus-ködnek neveznek. A nebula a kép közepén látható fényes kék felhő, amelyet a két csillag röntgensugárzása táplál. Maguk az objektumok túl közel fekszenek egymáshoz ahhoz, hogy külön-külön is megfigyelhetők legyenek.

Az égitestek körüli táguló, narancssárga gyűrű a röntgensugárzást jelöli, amely akkor keletkezik, amikor a kitörés felhevíti a csillagközi anyagot. A gyűrű alakja és tájolása hasonlít a Homunculus-ködhöz, ami arra utal, hogy a két struktúra azonos eredetű.

„Ezt a halvány röntgenhéjat az 1840-es évekbeli nagy kitörés robbanáshullámaként értelmeztük” – mondta Michael Corcoran, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa és az eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője. A szakértő hozzátette, a struktúra az Eta Carinae történetének egy olyan részét meséli el, amelyet egyébként nem ismerhetnének meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik