Tudomány zöldövezet

Éhes medvék tartják rettegésben a japánokat

Tony Studio / Getty Images
Tony Studio / Getty Images

Korábban sosem látott ütemben nő a medvetámadások száma Japánban 2023 áprilisa óta – írja az MTI a helyi média jelentése alapján. Japán 47 prefektúrája közül tizenötben voltak támadások az áprilissal kezdődő hat hónap alatt, az esetek mintegy 70 százaléka az ország északi részén történt. A legtöbb áldozatot Akita prefektúrából jelentették, a második és harmadik helyen Ivate és Fukusima áll.

A The Guardian értesülése szerint Japánbana medvék április óta legalább 158 embert sebesítettek meg, kettőt pedig megöltek. Augusztusban Ivate államban okozta egy ember halálát medve, 2009 óta ez volt az első halálos támadás a prefektúrában. A másik halálos medvetámadás Hokkaido szigetén történt, ott barnamedvék kóborolnak.

Az idei támadások több mint felére emberek otthonainak közelében került sor, ezért sok lakos már medveriasztó eszközöket hord magánál. Októberben Akitában egy medve egyetlen nap alatt kilenc embernek rontott neki, köztük egy 80-as éveiben járó nőnek, illetve egy iskoláskorú kislánynak. A perfektúrában 2023-ban eddig 52 medvetámadást jelentettek, egyikük áldozata egy 66 éves férfi volt, aki a saját garázsában bukkant rá egy állatra, amely aztán súlyosan megsebesítette.

Megpróbáltam elfutni, de a földre lökött, majd szörnyű morgásba kezdett és fejen harapott

– mesélte az idős férfi.

A szakértők úgy vélik, azért nőtt meg a medvetámadások száma, mert idén gyér a bükkmakktermés, így a medvék lakott területekre is kénytelenek vándorolni, hogy elegendő élelemhez jussanak a téli alvás előtt. Továbbá az is hozzájárul a jelenséghez, hogy az országban évről évre növekszik a medvék száma. Arra kérnek mindenkit, ha medvével találkoznak, semmiképpen ne nézzenek a szemébe és ne próbáljanak elfutni, valamint hordjanak maguknál medveriasztó sprayt. Emellett azt tanácsolják, mindig zárják be a lakosok az ajtóikat, illetve ne hagyjanak ételmaradékokat és lehullott gyümölcsöket a kertjükben, mert az odavonzhatja az állatokat.

Kapcsolódó
Videón, amint medve ront neki egy férfinak
Egy szálloda konyhájában történt a támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik