Tudomány az élet nagy kérdései

Embert is gyilkolnak a „gyilkos bálnák”?

Mark Gibson / Getty Images
Mark Gibson / Getty Images
A kardszárnyú delfineknek két arcát ismerjük: barátságos vízi állatok a Szabadítsátok ki Willyt!-ből, ugyanakkor vérengző ragadozók, akiktől még a cápák is rettegnek. De van-e okuk az embereknek is félniük tőlük?

A kardszárnyú delfinek félelmetes ragadozók hírében állnak, ezt az is mutatja, hogy a köznyelvben gyakran nevezik őket „gyilkos bálnáknak”. Az elmúlt években sokat lehetett olvasni arról, hogy ezek a tengeri emlősök még a rettegett fehér cápákat is képesek menekülésre késztetni, sőt Dél-Afrikában egyenesen vadásznak rájuk. Erejüket tökéletesen demonstrálja, hogy idén tavasszal két kardszárnyú egy nap leforgása alatt 20 cápával végzett, de mégis mennyire veszélyesek ezek az állatok az emberekre?

Rátámadnak az emberre?

Ha ezt a kérdést feltesszük, sokaknak valószínűleg a mostanában zajló hajótámadások jutnak eszükbe. 2020 májusa óta több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félszigetnél, hármat el is süllyesztettek, ezt a viselkedésüket pedig már az Északi-tengeren is dokumentálták. Ez az új viselkedés kockázatos lehet az emberekre nézve is, a szakértők azonban úgy gondolják, elképzelhető, hogy csak játékból rongálják meg a járműveket, és egyelőre nem okoztak személyi sérüléseket.

Michael Nolan / Robert Harding RF / robertharding via AFP

A Live Science cikke szerint olyan esetek, amikor vadon élő kardszárnyú delfinek konkrétan emberekre támadnak, nagyon ritkán fordulnak elő. Utoljára 1972-ből tudunk hasonlóról, ekkor egy kaliforniai szörföst harapott meg az egyik ragadozó, de hamar el is eresztette.

Erich Hoyt bálna- és delfinkutató úgy véli, könnyen lehet, hogy az állat fokának nézte a szörföst, de amint rájött a tévedésére, odébb állt.

Amikor a „gyilkos bálnák” gyilkolnak

Más a helyzet azonban, ha nem vadon élnek: az elmúlt évtizedekben több tucatszor viselkedtek agresszíven emberekkel szemben a fogságban tartott kardszárnyú delfinek. A legismertebb esetek a Tilikum nevű egyedhez köthetők, aki élete során három emberrel is végzett, köztük az idomárjával 2010-ben.

A kutatók nem tudják, hogy pontosan mi készteti a fogságban tartott kardszárnyúakat támadásra, de Hoyt szerint nem csoda, ha a szűk, mesterséges környezetben frusztrálttá válnak, vagy „megőrülnek”. A szakértő szerint az is elképzelhető, hogy Tilikum és a hozzá hasonlók valójában nem támadni akartak, csupán játszani, mert nagyon unatkoztak. Azonban ami a kardszárnyú delfineknek játék, az mások számára halálos lehet.

Kapcsolódó
Videó: öt kardszárnyú delfin támadt egy hajóra
A ragadozók nagyjából 6-7 méter hosszúak lehettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik