Tudomány zöldövezet

Fehérré változott egy európai folyó vize

Dino Donko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dino Donko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Teljesen fehérré vált a Neretva folyó a bosznia-hercegovinai szakaszának egy részén az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt – írja az MTI a Mentsük meg Európa kék szívét! nevű nemzetközi folyamvédelmi kezdeményezés közleménye alapján. A szervezet szerint a hőerőmű építése miatt többször elpusztultak már a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés. A halak pusztulnak és más élőlények is szenvednek a folyóban és környékén. Látható, hogy a halak oxigén hiányában kiugrálnak vízből. A szennyezés hatásai még kilométerekkel lejjebb is érezhetők

– nyilatkozta Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi Központ vezetője az N1 regionális hírtelevízió beszámolója szerint.

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű, festői szépségű Neretva folyó szinte teljes mértékben Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó 22 kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik. Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta számos alkalommal figyelmeztettek környezetvédők az építkezés környezetkárosító következményeire.

Kapcsolódó
Tényleg veszélyes a Dunában fürdeni?
Igaz-e, hogy szennyezett a Duna vize, és betegségeket kaphatunk el, ha belemerészkedünk, továbbá milyen egyéb kockázatai lehetnek a folyóban fürdőzésnek?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik