Tudomány

Tényleg veszélyes a Dunában fürdeni?

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Hiába olcsóbb és elérhetőbb a Duna-part a Balatonnál, sokan nem szívesen fürdenek a folyó vizében, hiszen rengeteg szóbeszédet hallani arról, hogy szennyezett és betegségeket okoz. De vajon mindez tényleg igaz, vagy csupán egy, a 90-es évekből velünk maradt félelemről van szó? Kérdésünkre az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakértői segítettek választ találni.

Bár az idei nyáron bőven kaptunk hűvösebb napokat és nagy esőket is, azért forróságból sem volt, illetve lesz hiány. A kánikula időszakát mindig hűvös vízparton a legkellemesebb eltölteni, viszont egy balatoni nyaralást már egyre nehezebb kivitelezni az elszálló árak miatt. Ebben az évben a strandbelépők sokat drágultak, egy lángos ára pedig már a 2000 forintot is elérheti, így az egynapos balatoni strandolás akár 52 ezer forintba is kerülhet.

Szerencsére Magyarországon korántsem a „magyar tenger” az egyetlen lehetőségünk, ha vízparton szeretnénk átvészelni a forró nyári napokat, hiszen országunkat keresztülszeli a Duna, amely így számos településről könnyen megközelíthető. Az olcsóbb és elérhetőbb Dunában fürdőzéstől azonban sokan tartózkodnak, hiszen számos legenda kering arról, hogy a vize – főleg a budapesti szakaszon – szennyezett és betegségeket okoz.

De mégis mennyi ebben az igazság, tényleg fertőzéseknek tesszük ki magunkat, ha a Dunába a merészkedünk, vagy mindez nem több puszta tévhitnél? Többek között ezekkel a kérdésekkel kerestük meg az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF).

Tisztul a szennyvíz

Leginkább az 1990-es és a 2000-es években volt elterjedt a nézet, miszerint káros lehet az egészségre, ha megmártózunk a Dunában, azóta viszont sokat javult a folyó vizének tisztasága és ezzel együtt a megítélése is. Az OVF munkatársai elmondták, hogy az elmúlt évtizedekben a szennyvíztisztítási technológiák megbízhatósága rengeteget fejlődött, a tisztítási folyamat pedig jóval kontrolláltabb, mint a rendszerváltáskor.

Emellett a tisztítás nélkül a Dunába jutó háztartási szennyvíz mennyisége lecsökkent, valamint az ipari szennyvíz is jóval kevesebb lett a szocialista nagyipar megszűnése, illetve a korszerű ipari tisztítók miatt.

A mai elvárásoknak megfelelően a szennyvíztisztítás általában háromfokozatú víztisztító telepeken történik, lépesei az elsődleges, mechanikai tisztítás, a másodlagos, biológiai tisztítás, valamint a harmadlagos tisztítási fokozat, amely biológiai és kémiai módszerekkel történhet.

Betegséget okoz a Duna vize?

A szennyvíztisztítás mellett a hajóforgalom esetében is történt technikai fejlődés, például 2014-ben üzembe helyezték a Zöld Szigetet Budapesten, ahol a hajók az utazás alatt összegyűjtött hulladékot és fenékvizet leadhatják.

Mindezek eredménye ránézésre látszik a Dunán: 1990 körül szemmel láthatóan barnás, zavaros jellegű volt a víz, míg napjainkra sokkal átlátszóbb, nem fenolszagú

– osztotta meg velünk az OVF.

Farkas Norbert / 24.hu Fürdőzők a  dunabogdányi strandon 2022. június 29-én.

A szakértők szerint a Balatonhoz képest a Duna vize ugyan valamivel zavarosabb, de kevesebb lebegő algát tartalmaz. A nagyobb szennyvízterhelés miatt esetenként több mikroszennyező lehet benne, de folyóvízként megújul, míg a tavakba került szennyezők koncentrációja csak a bomlás sebességének arányában csökken.

A szennyvíztisztítók által kibocsátott tisztított víz, a technológia megfelelő működése esetén nem tartalmaz magas kórokozó csíraszámot, a strandok vizét pedig a Nébih ellenőrzi, így a megbetegedés esélye alacsony.

Veszélyes vizek

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a Dunában fürdeni teljesen kockázatmentes lenne, hiszen folyóként számos veszélyt rejthet. Először is fontos kiemelni, hogy csak kijelölt fürdőhelyen szabad strandolni, amiből hazánkban jelenleg 22 darab van a folyó mentén, korábbi cikkünkben megmutattuk, merre találhatók.

Adrián Zoltán / 24.hu Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye, a Római-parti Plázs 2023. július 1-jén.

Akik nem kijelölt helyen fürdőznek, erős sodrásnak és veszélyes áramlatoknak tehetik ki magukat, amelyeket nem érdemes félvállról venni.

Tavaly 44 holttestet emeltek ki a Dunából Magyarországon, ebből 11 haláleset volt fürdőzéshez köthető.

A Duna esetében az apadó, illetve a nyári alacsony vízállás jelenti a legjobb vízminőséget, leglassabb áramlást, legkevesebb szállított lebegőanyagot, szemre a legtisztább vizet és a fürdésre alkalmas hőmérsékletet. Ezzel ellentétben, ha emelkedik a vízállás, a felvízi országokban árvíz van vagy volt, akkor igen gyors az áramlás, és sokszor soktonnás uszadékok, fatörzsek lebegnek a felszínen, ami életveszélyes. Éppen ezért a tiltásokat mindig nagyon komolyan kell venni.

A hajóforgalom szintén kifejezetten veszélyes lehet a vízben tartózkodókra, ezért soha nem szabad fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, illetve kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és jet-ski, valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén.

Ha mindezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor viszont nyugodtan élvezhetjük a Duna vizét.

Kapcsolódó
Brazil felügyeli a Duna legszerethetőbb strandját
Aki evezett valaha a Duna észak-magyarországi szakaszán, alighanem kikötött Dunabogdányban. És ha kikötött, akkor ismeri Brazilt, a szabadstrand úgymond területfelügyelőjét, aki úszómester és gondnok és rendész egy személyben. Vagyis házigazda. Portré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik