Tudomány zöldövezet

Egyben nyelt le hét vidrát egy kardszárnyú delfin

Kara Capaldo / Getty Images
Kara Capaldo / Getty Images

Egyben nyelt le hét vidrát egy kardszárnyú delfin Oroszországban, ezzel halálra ítélve saját magát – írja a Live Science. Amint a különös esetről szóló tanulmányból kiderül, az állat messze volt a megszokott vadászterületétől, de a tudósok nem tudják, mit kereshetett ott.

A nőstény kardszárnyú delfin (Orcinus orca) tetemét 2020-ban fedezték fel a Bering-tengeren fekvő Parancsnok-szigeteken. A boncolás során a hét tengeri vidrán (Enhydra lutris) kívül – amelyek összesen több mint 110 kilogrammot nyomtak – 256 fejlábúakhoz tartozó csőrdarabot is találtak az állatban.

Az egyik vidra elakadt a szájüreg és a nyelőcső között, ez okozhatta a tengeri ragadozó vesztét.

A kutatók szerint több okból is furcsa ez az eset: először is, a kardszárnyú delfinek általában nem esznek tengeri vidrákat, ráadásul nem is szokták egyben lenyelni a prédájukat. Normális körülmények között ezek az állatok fókákra vadásznak, amelyeket széttépnek és csak bizonyos részeiket fogyasztják el.

A szakértők úgy vélik, a vidrák lenyelése nehéz feladat lehetett, hiszen azok akár 1,5 méteresre is megnőhetnek. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy az állatot az éhezés vitte rá a nem mindennapi zsákmány elejtésére.

Szintén érdekes, hogy ez a fajta kardszárnyú delfin alapvetően az Egyesült Államok nyugati partjainál él, nem pedig a Bering-tenger környékén. Alaszka partajinál egyébként az elmúlt időszakban csökkent a tengeri vidrák száma, a kutatók lehetségesnek tartják, hogy hasonlóan furcsán táplálkozó kardszárnyúak állhatnak a példányszám fogyásának hátterében.

Kapcsolódó
Furcsa új viselkedést figyeltek meg a kardszárnyú delfineknél
A tudósok nem értik, mi okozhatta a változást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik