Tudomány zöldövezet

Furcsa új viselkedést figyeltek meg a kardszárnyú delfineknél

Cavan Images / Getty Images
Cavan Images / Getty Images

Idén eddig legalább kilenc kardszárnyú delfin halálát okozták halászati kellékek Alaszkában – írja az IFLScience. Ez a szám már most sokkal nagyobb a korábbi években megszokottaknál, ami arra utalhat, hogy új viselkedési formák jelentek meg a fajnál.

Az illetékes hatóságok az idei esztendőben eddig 10 olyan esetről kaptak értesítést, amelyben kardszárnyú delfinek estek csapdába halászhajók hálóiban. Egyiküknek sikerült kiszabadulnia a másik 9 viszont elpusztult.

Korábban is történt már hasonló, habár a jelenség meglehetősen ritka: 2016 és 2020 között mindössze 5 kardszárnyú halt meg halászhajók miatt. Az ilyen esetek száma tehát jelentősen megnőtt, aminek az oka egyes szakértők szerint egy új viselkedés kialakulása lehetett.

Elképzelhető, hogy a ragadozók könnyű és kiadós prédának érzékelik a rengeteg hálóban rekedt halat és megpróbálnak lakmározni belőlük. A halászok arról számolnak be, hogy 2023-ban sokkal gyakrabban látnak kardszárnyú delfineket a hajóik közelében, mint korábban bármikor.

A kutatók egyelőre nem tudják, mi okozhatta ezt a változást az állatok viselkedésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik