Tudomány zöldövezet

Biden: a klímaváltozás az atomháborúnál is ijesztőbb

Nhac NGUYEN / AFP
Nhac NGUYEN / AFP

Joe Biden vasárnap, egy vietnámi rendezvényen beszélt a klímaváltozásról – írja a CNCB. Az amerikai elnök szerint egy nukleáris háborúnál is ijesztőbb a gondolat, hogy a globális felmelegedés mértéke az elkövetkező két évtizedben átlépheti az 1,5 Celsius-fokos határt.

Az egyetlen, még az atomháborúnál is ijesztőbb egzisztenciális fenyegetés, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie, az a globális felmelegedés, amely a következő 20-10 évben 1,5 fok fölé emelkedik

– mondta Biden Hanoiban. Mint hozzátette, a határt átlépve már nem lesz visszaút.

Biden az indiai G20-csúcs után utazott Vietnámba. „Sokan önök közül, akik külpolitikai szakértők, már régóta foglalkoznak a témával. Gondolták volna valaha, hogy egy olyan G20-konferencián ülnek majd, ahol mindenkit a globális felmelegedés fogalma foglalkoztat?” – tette fel a kérdést az elnök.

Az idei nyár globális szinten szélsőséges volt, 2023 júliusa például a valaha mért legforróbb hónapnak bizonyult, augusztus végére pedig az egész nyár rekordmeleggé vált. A szakértők arra számítanak, hogy az előttünk álló időszak sem lesz hűvösebb, hiszen elkezdődött az El Niño időszaka.

Biden hanoi beszédében arra is kitért, hogy a gazdagabb országoknak segíteniük kell a szegényebbeket az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Példaként Angolát hozta fel, amely földrajzi helyzetéből adódóan rengeteg energiát termelhetne napelemekkel, ám a beruházásokhoz nincsenek meg a gazdasági lehetőségei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik