Tudomány az élet nagy kérdései

Tudunk sírni a víz alatt?

AlexBard / Getty Images
AlexBard / Getty Images

Az ember többféleképpen képes sírni: az érzelmekhez és a fájdalomhoz kötődő sírás jóval összetettebb folyamat, mintha a jelenség egy szimpla irritációból ered. Maga a könnyezés akkor indul meg, amikor a könnypontok elzáródása vagy beszűkülése miatt az előállított könny nem képes a könnycsövecskébe jutni. Ilyenkor az alapvetően a szem tisztítását ellátó könny kiáramlik, és végigfolyik az arcon.

A könnyeknek számos hasznos funkciója van: kimossák a port, a füstöt, és az idegen tárgyakat, amelyek a szembe kerülhetnek. Mindez segít a szemfertőzések megelőzésében, és ha valaki mégis elkap egy ilyet, a könnyek segítenek elpusztítani a baktériumokat és kimosni azokat.

Természetesen a könnyek víz alatt is képesek kialakulni, igaz, nem az ember orrán és arcán jelennek fel, hanem egyszerűen elvegyülnek a vízzel. Így az ember nem is nagyon érzékeli a könnycseppeket, még ha azok jelen is vannak.

A víz alatti sírás viszont nem tarthat sokáig, hiszen a folyamat kulcsfontosságú eleme, a nehézlégzés kivitelezhetetlen. Egy hagyományos sírás a szívritmus növekedésével, remegéssel, nehezebb légzéssel, orrfolyással jár. Utóbbi kettő faktor áll annak hátterében, hogy a síró emberek – a megerőltető fizikai munkát végzőkhöz hasonlóan – ösztönösen szájukon át veszik a levegőt.

Ha tehát sírni támad kedvünk, azt ne a víz alatt tegyük, ugyanis így akár meg is lehet fulladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik