Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy a lajhár legyőzi a támadó ragadozót

wrangel / Getty Images
wrangel / Getty Images

A lassan mozgó, esetlennek tűnő lajhárok első ránézésre nem tűnnek olyan állatoknak, amelyek képesek a hatásos védekezésre. Egy, az Amazonas-medence ecuadori részén kihelyezett kameracsapda azonban rácáfol erre – írja a ScienceAlert.

A nappali felvételen az látható, hogy a lajhár nemcsak túléli a ragadozóval való találkozást, hanem el is kergeti a rátámadó állatot.

A videó főszereplője egy kétujjú lajhár, illetve egy ocelot. A lajhár egy lápos részen tartózkodott, hogy ásványi anyagokat vegyen fel, amikor a ragadozó megjelent. Az ilyen táplálkozások igen veszélyesek lehetnek, mint ahogy azt a felvétel is igazolja, a lajhárnak azonban ezúttal néhány gyors ütéssel, valamint a jó pozíció megszerzésével meg tudott menekülni.

María Camila Bastidas-Domínguez, a Bogotái Andoki Egyetem munkatársa és kollégái egy tanulmányban részletesen is bemutatják a jelenetet. Az eset több szempontból is érdekes volt, egyrészt ritkán sikerül megörökíteni támadásokat, a lajhárok pedig jellemzően éjszaka látogatják a hasonló mocsarakat.

Harmadrészt eddig nem gondolták, hogy a lajhárok az ocelotok potenciális prédái. A macskaféle jellemzően kisebb zsákmányokat, például kígyókat, teknősöket és békákat ejt el.

Egyik faj megfigyelése sem egyszerű, mert ritkák és rejtőzködőek. Azt, hogy a lajhár teljesen sértetlenül megmenekült-e, a kamera adottságai miatt lehetetlen megmondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik