Tudomány

Hangrobbanás és furcsa fénycsóva keltette fel az ausztrál város lakóit

Illusztráció: Getty Images/Pete Saloutos
Illusztráció: Getty Images/Pete Saloutos

Augusztus 7-ére virradóan rengeteg ember jelezte a közösségi médiában, hogy Melbourne közelében egy rejtélyes, nagy méretű fénycsóva haladt át az égen. Néhány videofelvételen az is látható, ahogy a tűzgömb darabjaira hullik, és hogy a törmelékek elégnek, ami azt jelenti, nagy objektumról lehet szó – írja a ScienceAlert.

A szemtanúk hangrobbanásról is beszámoltak, amely azt jelzi, hogy a darabok elég sokáig eljutottak ahhoz, hogy belépjenek az alsó légkörbe.  Mivel a tűzgömb narancssárgás színnel égett, a szakértők úgy gondolják, nem meteorról van szó, hanem ember alkotta tárgyról, azon belül is a Föld körül keringő űrszemét egy darabjáról.

Amennyiben ez a helyzet áll fenn, több tonnás is lehetett a tűzgolyó, ám meglepő módon a SatView globális űrszemét-követő oldal semmit nem jelzett előre.

Jonathan McDowell amerikai csillagász előzetes elemzése szerint a tűzgömb a GLONASS-K2 navigációs műholdat szállító Szojuz-2 rakéta harmadik fokozata lehetett. Ezt a rakétát a az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) augusztus 7-én indította a Moszkvától mintegy 800 km-re északra fekvő Plesetskből.

A tűzgömb hihetetlen fényessége annak a hatalmas sebességnek köszönhető, amellyel a tárgyak újra belépnek a Föld vékony felső légkörébe. Ez akár 25 000 kilométer/óránál is több lehet. És hogy miért nem látunk ilyen esetet gyakrabban? Nos, a legtöbb űrszemét egyáltalán nem éri el a Földet. A visszatérés során keletkező 5000 Kelvin vagy annál is nagyobb hő szinte minden ilyen darabot eléget. Néhány komolyabb hajtóműtömb azonban visszatérhet a Földre, ezért a légkörbe visszatérő űrszemétről elsősorban a repülőgépeknek érdemes riasztást küldeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik