Tech

Ismét elindult Kína a Holdra

HECTOR RETAMAL / AFP
HECTOR RETAMAL / AFP

Magyar idő szerint május 3-án dél előtt indult útnak az újabb kínai holdmisszió, a felbocsátást a Space.com élőben közvetítette. A Csange-6 célja az égitest túlsó oldala, a küldetés nem egészen két hónapig tarthat.

Kína az elmúlt években jelentős sikereket ért el a Holdnál, 2019-ben például történelmet írt, amikor a Csange-4 révén elsőként juttatott űreszközt az objektum túlsó felére. Eközben a rivális Egyesült Államok holdprogramja jelentős kihívásokkal néz szembe.

A Csange-6 az előttünk álló évek három kínai holdküldetésének egyike, az ázsiai ország 2030-ra embert is elküldene az égitest felszínére.

A szintén robotizált Csange-7 és Csange-8 missziók a tervek szerint 2026-ban és 2028-ban indulhatnak.

A Csange-6 egyik legfőbb feladata az lesz, hogy mintákat gyűjtsön az Aitken-medencéből, amelyeket aztán eljuttatnak a Földre. A Hold déli sarkának közelében található mélyedés a legnagyobb becsapódási kráter az égitesten.

Amennyiben a misszió sikeres lesz, a kínai űrhivatal a nemzetközi közösséggel is megosztja majd a mintákat, ahogy ezt a 2020-as Csange-5 anyagaival is tette. Az Aitken-medencéből származó minták többek között a Naprendszer korai történetének megértésében segíthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik