Tudomány

45 ezer éves csecsemő maradványaira bukkantak

Claude Valette / Wikimedia Commons
Claude Valette / Wikimedia Commons

Ősi csecsemő csípőcsontját találták meg egy neandervölgyi emberek maradványaival teli barlangban, Franciaországban – írja az IFLScience. A felfedezésről szóló tanulmány szerint az újszülött nagyjából 45 ezer évvel ezelőtt élhetett, és a Homo sapiens egy eddig ismeretlen ágához tartozhat.

A Grotte du Renne barlang egy különleges őskőkorszaki lelőhely, ugyanis feltehetőleg abban az időszakban lakták, amikor a modern emberek „leváltották” a neandervölgyieket. A barlangban az emberi maradványok mellett a kutatók számos kőeszközre rábukkantak.

A most felfedezett medencecsont előtt soha nem találtak a Grotte du Renne-ben olyan maradványokat, amelyek nem neandervölgyiekhez, hanem modern emberekhez tartoztak volna. A csecsemő maradványai azonban kicsit eltérnek az eddig ismert modern emberekéitől, ezért a szakértők azt feltételezik, hogy az újszülött a Homo sapiens egy eddig ismeretlen, korai felmenő ágához tartozhatott.

A kutatók úgy vélik, a lelet arra is utalhat, hogy a neandervölgyiek és a modern emberek együtt éltek ebben az időszakban.

Kapcsolódó
Új emberfajt fedezhettek fel Kínában
A szakértők szerint elképzelhető, hogy megtalálták a neandervölgyi ember és a homo sapiens utolsó közös ősét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik