Tudomány zöldövezet

Homoszexuális párosodás miatt pusztult el egy akváriumi lamantin

Gerard Soury / Getty Images
Gerard Soury / Getty Images

Lezárult a vizsgálat azon 38 éves manátusz ügyében, amely idén áprilisban pusztult el a Mote Marine Laboratory & Aquariumban – írja a USA Today. A szakértők szerint a Hugh nevű hím halála megelőzhető lett volna.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által közzétett boncolási jelentés alapján az állat a vastagbelén keletkezett 14,5 centiméteres szakadás és más traumás sérülések miatt hullott el.

A sebesülések egy másik, a létesítményben élő nagyobb hímmel, Buffettel való, szexuális jellegű találkozás során keletkeztek.

A New York Post szerint a gondozók azt állítják, hogy az állatok az eset előtt már két hónappal is konszenzusos, természetes párosodást folytattak. Hugh és Buffett féltestvérek voltak. A jelentés szerint a létesítmény elmulasztotta Hugh gyors és lehető leggondosabb kezelését, ami az állat pusztulásához vezetett.

Április 30-án az akvárium egészen másként számolt be az esetről, akkor azt írták, halála napján az egyed viselkedése megváltozott, ekkor elkezdték alaposan megfigyelni, majd amikor nem mutatott életjeleket, a gondozók azonnal közbeavatkoztak. Megmenteni már nem tudták a lamantint.

Hugh egy miami akváriumban született, 1996-ban került a Mote Marine-hez Buffettel együtt. Az állatokat egy tartályban tartották, és különböző kutatásokra képezték őket. Hugh tavaly azzal került be a hírekbe, hogy „megjósolta” a Kansas City Chiefs Super Bowl-győzelmét.

Az érintett, floridai régióban több manátuszt is tartanak fogva. Itt élt a Guiness-rekorder Snooty is, az idős példány 69 éves korában, 2017-ben pusztult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik