Tudomány

Meghalt Snooty, a legöregebb ismert lamantin

Július 22-én, egy balesetben halt meg a legidősebb fogságban élő lamantin a Dél-Floridai Múzeumban. Az élőlény egy nappal korábban ünnepelte 69. születésnapját.

A múzeum személyzete egy reggeli rutinellenőrzés során fedezte fel, hogy Snooty eltűnt. Az állat testét később az otthonát jelentő tartály mögötti csatornarendszernél találták meg. Brynne Anne Besio, a múzeum igazgatója szerint a lamantin halálát egy szívfacsaró baleset okozta, az élőlény elvesztése mindenkit nagyon lehangolt. Az igazgató azt mondta, az esetet alaposan ki fogják vizsgálni.

Normál esetben a csöveket egy fedett ajtó zárja el, a tragédia napján azonban valószínűleg kinyílt az átjáró. Úgy tűnik, a hely elég volt ahhoz, hogy beférjen az 590 kilogrammos Snooty, megfordulni azonban már nem tudott. Az élőlény három társának valószínűleg azért nem esett bántódása, mert feleakkorák voltak, mint az idős állat.

Snooty már 1948-ban, születésekor különleges volt, hiszen korábban egyetlen lamantin sem született fogságban. 1949-ben került a Dél-Floridai Múzeumhoz, ahol hamar megszerették a helyiek. 1979-ben Manatee megye kabalája lett, később a gyermekeknek készített népszerű amerikai TV-sorozatban, a Kenguru kapitányban is feltűnt.

Tavaly hivatalosan is Guiness-rekordot állított fel, mint a legidősebb fogságban élő lamaintin.

Mivel a legöregebb ismert vadon élő lamantin 59, az azt követő pedig 48 évet éves korában pusztult el, nem lehetetlen, hogy Snooty összes fajtársa közt rekordernek számított.

Az élőlényt közel 70 év alatt több mint egymillió ember látogatta meg. Snooty egész életében sokat segített a szakértőknek: nem csupán a lamantinok hangképzését és hallását vizsgáló kutatásokban vett részt, hanem sok fajtársának gyógyulásához is hozzájárult.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik